Kriminaliteten øker

 
Kriminaliteten økerIllustrasjonsbilde / Shutterstock
Kriminalitet er en økende trussel mot bygg- og anleggsbransjen, advarer juseksperter. Nå råder de bedriftene til å satse enda mer på forebyggende tiltak.

– Risikoen for ufrivillig å bli involvert i arbeidsmarkedskriminalitet er stor og trolig økende. Det kan være meget krevende å unngå ulovlig arbeidskraft, sosial dumping og bruk av fiktive underleverandører, sier Thorkil H. Aschehoug, senioradvokat i advokatfirmaet Grette.
Arbeidsmarkedskriminalitet omfatter brudd på norske lover om lønns- og arbeidsforhold, juks knyttet til trygder og avgifter og organisert kriminalitet for å minimere kostnadene til produksjon av varer og tjenester.

– Slik kriminalitet truer samfunnet og markedet. Den bidrar til å undergrave velferden og utkonkurrerer lovlydige virksomheter. Dessverre er det ofte vanskelig å gjennomskue jukset, og dermed kan man som entreprenør eller byggherre uforvarende komme i ansvar, påpeker Aschehoug.
Gode og dokumenterbare rutiner er helt nødvendig for å unngå slike situasjoner, mener Grette-partner Christopher Hansteen.
– At dette er vanskelig illustreres godt av medieoppslagene om store byggeoppdrag for det offentlige, der useriøse aktører opererer i nedre ledd av kontraktkjeden. Jo bedre de interne rutinene er, desto større er sjansen for å kunne avsløre og melde fra om slike aktører, sier Hansteen.

Innkjøpsleddet viktigst
De to Grette-advokatene utgjorde forsvarer-teamet da entreprenørselskapet Alliero AS ble frifunnet i Oslo tingrett i vår. Tiltalen gjaldt hvitvasking og momsunndragelse knyttet til en avtale med underentreprenør. Under rettssaken redegjorde selskapet for sine rutiner. Påtalemyndigheten valgte ikke å anke frifinnelsen.
Allieros daværende konsernsjef, Amund Alm, arbeider nå som konsulent, og bistår bedrifter som vil sikre seg mot arbeidsmarkedskriminalitet.
– Innkjøpsleddet i virksomheter som faller inn under regelverket om offentlige anskaffelser har ikke alltid tilfredsstillende rutiner. Særlig gjelder nok dette de mindre anskaffelsene, og oppfølgingen av disse. God kontroll vil bidra til å avdekke at et tilbud er nødt til å bryte med kravene til minstelønn, eller at det er i brudd med andre bestemmelser, sier Alm.
Han mener også at risikoen for dårlig utført arbeid øker når underleverandøren har priset seg for langt ned, og at useriøse firmaer bevisst utnytter eventuell sviktene kvalitetsoppfølging og mangelfull internkontroll hos entreprenøren.

Seminar med Økokrim
Påmeldingene til kurs og seminarer om arbeidsmarkedskriminalitet viser at interessen for temaet er stor innenfor byggenæringen selv. Torsdag denne uken arrangerer Grette sitt andre frokostmøte på dette fagfeltet.
– Der gjennomgår vi de mest aktuelle typer overtredelser, hva konsekvensene kan bli og hvordan lovbrudd kan forebygges. Behovet for relevant kunnskap er betydelig, og det er allerede klart at vi kommer til å arrangere flere, tilsvarende seminarer senere, sier Thorkil H. Aschehoug.
I tillegg til eksperter fra egne rekker har advokatfirmaet hentet inn førstestatsadvokatene Hans Tore Høviskeland og Petter Nordeng fra Økokrim.
– Deres gjennomgang vil gi verdifull innsikt i sentrale lovbestemmelser og rettsavgjørelser, og råd om hvordan virksomheter kan unngå å bli involvert i arbeidsmarkedskriminalitet. Det er veldig positivt og nyttig at Økokrim engasjerer seg på denne måten, sier Aschehoug. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår