– Overvann må på dagsorden

 
– Overvann må på dagsordenMed for dårlig bygging av infrastruktur gjennom mange år har vi en utfordring i mange allerede bebygde områder, sier Kim Paus, doktoringeniør i Asplan Viak. Foto: Norsk Vann
Overvann fører til milliardødeleggelser hvert år, men ikke alle kommuner gjør nok for å unngå skader. Det mener konsernsjef i Protan. Erik Øyno.

Av Odd Borgestrand

– En av tre eiendommer utsettes for overvann, og dette er et sterkt økende problem som følge av klimaendringene, sier Erik Øyno.

Han oppfordrer derfor kommunene til å få fortgang i arbeidet med å lage planer for overvannshåndtering. I forbindelse med at Protan holder frokostseminarer om overvann rundt om i landet har industrikonsernet undersøkt kommunale planer for overvannshåndtering i et utvalg av kommuner i de besøkte fylkene. Miljødirektoratet anbefaler kommunene å utarbeide kommunale planer for overvannshåndtering. Det viser seg imidlertid at bare tre av ti undersøkte Trøndelagskommuner har informasjon og planer lett tilgjengelig. Situasjonen er bedre i Hordaland, Rogaland og Akershus, men i alle fylkene er det flere kommuner som fortsatt ikke har utarbeidet planer eller har lite informasjon om dette til sine innbyggere.

På dagsorden
– Nå må overvann komme på dagsorden over hele landet. Vi finner store sprik blant norske kommuner. Noen kommuner er flinke, mens andre rett og slett ikke har planer. Det betegner Øyne som skremmende og mener at Miljødirektoratets anbefalinger om fokus på overvannskader må intensiveres.

For dårlig bygget
Det regjeringsutnevnte overvannsutvalget estimerte i 2015 at overvannet koster samfunnet mellom 1,6 og 3,6 milliarder i året. Protans overvannsrapport fra 2016, som også er omtalt i VVS aktuelt og Byggfakta, viste at en av tre eiendomsbesittere utsettes for overvann.

– Nøkkelen for å få redusert skadene som følge av overvann er å ta høyde for dette tidlig i planleggingsfasen av byggeprosjektet. Med for dårlig bygging av infrastruktur gjennom mange år har vi en utfordring i mange allerede bebygde områder, sier Kim Paus, doktoringeniør i Asplan Viak.

Kostnadseffektiv løsning
Takleverandøren Protan reiser nå land og strand rundt for å sette fokus på flom og overvann som følge av klimaendringer. Det er holdt frokostseminar i Trondheim, Bergen og Stavanger. Igjen på lista står Fornebu førstkommende fredag, og deretter blir det seminarer på Gardermoen og Bodø. I tillegg til å reise overvannsdebatten viser Protan frem sitt nye blå tak som holder igjen regnvann i inntil 24 timer for å unngå overbelastning av avløpsnettet. Industrikonsernet mener blå tak er et kostnadseffektivt tiltak mot overvannsutfordringene, både i bebygde og nye områder.

Tar overvann på alvor
NTNU gjennomførte i fjor kurs i overvann og ledningsteknologi. Kurset varte i 2 måneder og her fikk studentene kunnskap og ferdigheter om tilstandsanalyser, bygging og rehabilitering av vannforsynings-, overvanns- og avløpsnett.

Norske kommuner bruker hvert år i størrelsesorden 10 milliarder kroner til bygging, drift, vedlikehold og fornyelse av vann-, overvanns- og avløpsledninger.

– Det er viktig at de som er involvert i disse arbeidene har god kompetanse med hensyn til de forhold som er styrende for funksjonsevnen og levetiden til VA-anleggene, mener professor Sigmund Sægrov, som var en av foredragsholderne. Også Norsk Vann har sterkt fokus på overvannsproblematikken, og det utga allerede for tre år siden en egen rapport om overvann i urbane strøk. Her var det sivilingeniør Christen Ræstad som sto som hovedforfatter.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår