Doggerbank er et megaprosjekt som kan forsyne Storbritannia med 10 prosent av kraftbehovet hvis det blir fullført. I første omgang skal Staoil og Statkraft bygge ut Sheringham Shoal på 317 MW som vil koste rundt 10 milliarder kroner og produsere strøm til 120 000 innbyggere. Siemens skal levere turbinene.
Kort tid før Lyckes foredrag på Clarion Hotell Oslo Airport kom nyheten om at Statoil selger 40 prosent av oljesandprosjektet i Canada etter knallhard kritikk gjennom en årrekke. Statoil innkasserer en gevinst på 12 milliarder kroner, og det kan bety at konsernet vil satse mer på vindkraft og andre framtidsrettede energiløsninger.
Hywind perfekt
Lycke ville verken bekrefte eller avkrefte en slik mulighet. Men hun gjorde det klart at Statoil satser kraftig på offshore vind og nye teknologiske løsninger for havvind.
-Hywind-prosjektet fungerer helt perfekt, og det er allerede stor interesse for denne flytende vindturbinen, blant annet i Skottland og USA. Det er en turbin på 2,3 MW som Siemens leverer, og som er utviklet for produksjon av vindkraft på større havdyp. Her er det avgjørende at kostnadene reduseres, påpekte hun.
-For Statoil er vår teknologi og kompetanse på installasjoner i olje- og gassektoren gull verdt for satsingen på vindkraft offshore. Flere land, blant dem Skottland, har god støtteordninger for offshore vindkraft. Statoil har en kapitalbase som gjør det mulig å delta i flere av de store prosjektene som er under utvikling ulike steder i verden, som f.eks utenfor delstaten Maine i USA, understreket hun.
Siemens størst
Siemens er allerede størst på offshore vind i verden, og Siemens har levert flest turbiner til det norske markedet. Siemens forventer en kraftig vekst i det globale markedet for vindkraft, men for Norge vil det ta lenger tid før det virkelig løsner. Norge har et enormt potensial for vindkraft, men her vil vindkraft på land komme før vindkraft til havs, fortalte Tore Tomter som er leder for fornybar energi i Siemens Norge.
-Vi opplever et tidsskille for vindkraft og fornybar energi i verden. I 2008 og 2009 utgjorde vindkraft og annen fornybar energi mer en halvparten av ny kraftproduksjon i Europa. Samme utvikling skjer i USA, og for øyeblikket har Kina den raskeste veksten på vindkraft. Prisen på vindkraft ligger nå på ca. 50 øre/kWh, og om 5-8 år blir vindkraft billigere enn kullkraft, opplyste han.
Jobber intenst
Siemens jobber intenst med å redusere kostnadene for vindkraft offshore. Det er helt nødvendig for at vindkraft offshore skal bli mer lønnsom og tiltrekke seg mer kapital, konstaterte Tomter.
-For øyeblikket er det ikke kapital nok til runde 3 i vindkraftutbyggingen i Storbritannia som bl.a omfatter Doggerbank. Prisen må ned, og det mulig å halvere prisen på offshore vind fra 1 kr/kWh i dag til 50 øre/kWh i løpet av 10 år, fortalte han.
-For å få mer fart på vindkraftmarkedet i Norge trenger vi fire ting: Vi må få et norsk-svensk sertifikatmarked, vi må få investeringer i hele verdikjeden, og vi må få nett- og utenlandsforbindelser på plass. Og så må vi ville det, konkluderte Tomter.
Norge henger etter
Norge henger etter målsettingen om å produsere 3 TWh vindkraft i 2010. For øyeblikket produserer de norske vindparkene ca. 1 TWh, og først i 2015 kommer vi opp i 3 TWh, viser NVEs prognoser.
-NVE har gitt konsesjon til 47 vindkraftprosjekter på til sammen 3 500 MW, mens 90 nye søknader er til behandling, opplyste Lars Håkon Bjugan som er saksbehandler på konsesjonsavdelingen i NVE.
-I alt 15 arealer for vindkraft offshore er anbefalt ut fra et sett av kriterier som bl.a. omfatter vindressurser, nærhet til ledig nettkapasitet, muligheter for rask realisering, samt miljøhensyn. Til nå har 7 prosjekter for offshore vind fått grønt lys. Det dreier seg om pilotprosjekter og FoU-prosjekter, presiserte han.
-For øyeblikket vil mangelen på nettkapasitet begrense vindkraftutbyggingen i Norge. Og skal vi eksportere mer kraft til kontinentet, trengs det også flere kabler sørover, sa Bjugan til slutt.