Nyheter

Lar være å fikse muggskader

Stachybotrys chartarum. Foto: Mycoteam
Stachybotrys chartarum. Foto: Mycoteam
29.03.11: En doktorgrad fra NTNU skapte nylig oppsikt ved at det i en stor studie ikke var mulig å påvise sammenheng mellom soppsporer i inneluft og utvikling av astma. Men at enkelte aktører dropper utbedring av fukt- og muggskader med henvisning til hans arbeider, får seniorforsker Jonas Home til å reagere.
Medieoppslagene i forbindelse med studien kunne gi inntrykk av at det ikke er noen sammenheng mellom mugg og astma, men det er altså snakk om utvikling av astma. Det betyr ikke at fuktskader ikke kan medføre betydelige plager for enkelte. 

Andre faktorer
Ifølge Jonas Home ved SINTEF Byggforsk understreker resultatene av studien noe man har mistenkt en stund, nemlig at sammenhengen mange tidligere undersøkelser har påvist mellom fuktskader og astma, også dreier seg om andre faktorer enn muggsopp og muggsporer. 

Holmes doktorgrad er en del av prosjektet «Dampness in buildings and health» (DBH) – et stort, nordisk prosjekt om miljø og helse som skal karakterisere eksponering av barn for fukt og muggsopp, hvor 400 boliger i Sverige ble undersøkt. 

– Disse funnene bør etter min mening få konsekvenser for hvordan vi undersøker mistenkte inneklimaproblemer og muggskader. Vi bør legge mer vekt på å finne fuktigheten og forstå årsaken, og mindre vekt på muggmålinger, sier Holme i en pressemelding fra SINTEF Byggforsk. Han fortsetter:

– Men når vi hører at utleiere eller skadesaneringsfirmaer lar være å utbedre fukt- og muggskader med henvisning til mitt arbeid, er dette helt klart misbruk av resultater. Mange enkeltpersoner er overfølsomme, og kan oppleve store plager i miljøer som er påvirket av fuktskader. Dette er godt kjent, og har ikke vært temaet for min undersøkelse.

Skremmende
Kollega og inneklimaekspert Sverre Holøs synes det er skremmende når noen tør å avvise folks bekymring for helseplager etter å ha lest et kort oppslag i dagspressen.

– Forskningsarbeider vil alltid være ganske smale, og kan være vanskelige å tolke. Det er derfor vi alltid bygger på en vurdering av mange kilder når vi gir våre råd gjennom Byggforskserien. 

Nasjonalt fuktseminar
Fagsjef Johan Mattsson i Mycoteam er ikke uten videre enig med de to byggforskerne i at muggsoppmålinger ikke lenger er så interessant, selv om han er medforfatter på en av forskningsartiklene.

– Mycoteams erfaring er at mugganalyser kan gi et verdifullt bidrag til å forstå skadebildet og vurdere hvilke tiltak som er nødvendig, sier Mattsson.

Begge synspunktene vil bli forklart nærmere på Nasjonalt Fuktseminar 2011, som arrangeres i Oslo 7. april. Der vil det også bli anledning til å høre om andre resultater fra DBH-prosjektet, samt flere innlegg som tar for seg hvordan fuktskader kan forebygges og utbedres. Og det er altså fagmiljøene enige om at de bør.