Av Toril Hofshagen, direktør i Norsk Vann
Fett som tetter igjen avløpsrørene er et økende problem i Norge og særlig nå før jul med mye steking og baking. Både huseiers egne avløpsrør og kommunenes fellesrør kan gå tett hvis matfettet ikke håndteres på riktig måte.
Det hjelper ikke at du bruker varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, for fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt. Det hjelper heller ikke å helle ut fettet i do, for det er akkurat de samme rørene som frakter avløpet videre fra både vasker og toaletter.
Hvis det blir nok fett som avleires i røret, kan det gå helt tett slik at du får avløpsvannet inn i kjelleren i stedet for ut av boligen og til nærmeste renseanlegg. Det kan gi vannskader og store kostnader. Også kommunens kostnader med å utføre avløpstjenesten øker, for matfettet bidrar til at kommunens rør kan gro igjen og fører til driftsproblemer i pumpestasjoner og renseanlegg.
Rotter lever blant annet av fett- og matrester som skylles ned i avløpet. Det er derfor viktig å vise fettvett hvis vi skal klare å holde rottebestanden nede i Norge. Her kommer noen råd om hvordan du kan unngå å få avløpsvann i kjelleren, rotter i avløpet og unødige ekstrautgifter:
• Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir og kaster sammen med matavfallet.
• Fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det sammen med øvrig matavfall. Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt fettet ut av gryter og panner, før du vasker dem i oppvaskkum eller oppvaskmaskin.
• Fett som ikke stivner, kan du samle i tett emballasje (for eksempel i en brukt melkekartong) og levere til nærmeste gjenbruksstasjon der du bor. Hør eventuelt med kommunen eller avfallsselskapet om hvilken løsning som gjelder i din kommune. Mindre mengder flytende fett kan helles i matavfallet.
Se gjerne mer detaljerte tips og råd på www.fettvett.no, som er utviklet av Oslo, Asker og Bærum kommuner samt avløpsselskapene VEAS og BEVAS. Der kan du også se bilder og videoer som viser problem og løsninger. Tips om hvordan du kan lage meiseboller av matfettet, finner du på www.ut.no.
Nyt den gode julematen, men husk å vise fettvett!