Nyheter

Aktive passivhus-predikanter

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto
07.10.11: Å bygge etter dagens minstekrav som er for dårlig om bare 3-5 år er en kortsiktig investering. Det er budskapet Agder Wood har med seg på sine lokale temamøter.

Kommunene og byggebransjen i Gjerstad, Risør og Vegårshei var nylig invitert til temamøte på Brokelandsheia om miljøvennlig bygging, bruk av tre, energibehov og ventilasjon. Agder Wood ønsker å stimulere bransjen og offentlige byggherrer til et miljøvennlig fokus gjennom forbildeprosjekter.

Gode støtteordninger
– De fleste bygger som de pleier. Men om bare åtte år skal alle hus som bygges være selvforsynte med energi. Da gjelder det å følge med i timen nå og benytte seg av kompetansen som finnes, prediket rådgiver Bengt Michalsen og understreket:
– Med så gode støtteordninger fra Enova og Agder Wood og gunstig finansiering fra Husbanken, skal du ha mange gode grunner for ikke å bygge passivhus. Her kan det offentlige være foregangs byggherrer.

Myter
Passivhus har blitt problematisert i media med fokus på myter om at det er vanskelig og kostbart å bygge, og at det er helsefarlig å bo i et så tett og godt isolert hus. Michalsen motbeviste påstandene med å vise til flere eksempler.
– Flere av våre regnestykker på boliger og leiligheter viser en merkostnad på 3-6 prosent. Det hentes fort inn med lave strømregninger. Det er ikke farlig å bo i et tett hus. Faktisk er det meget god luftkvalitet når man har et balansert ventilasjonsanlegg med effektiv varmegjenvinning som filtrerer lufta. Og når byggfagelever ved en videregående skole kan bygge passivhus og få bestått på første trykktesting, kan man ikke lenger si at det er vanskelig, sa Michalsen og henviste til Blakstadmodellen.

Grundighet
– Forutsetningen for å lykkes er god planlegging og riktig rekkefølge i prosjekteringen. Derfra er det bare grundighet fra de utførende som gjenstår før man er i mål. De kritiske punktene i et passivhus er kontinuerlig utvendig vindtetting, diffusjonstett innvendig, en godt isolert bygningskropp som i seg selv holder godt på varmen, og bruk av passive energikilder som for eksempel sol og vann til oppvarming av varmtvann, mente han.

Uproblematisk å åpne vinduer i et passivhus
Det sier ventilasjonsekspert Øivind Berntsen som Agder Wood benytter i temamøtene til å snakke om VVS og ventilasjon. Han mener skepsisen til naturlig utlufting stammer fra folks erfaring med ventilasjonsanlegg med kjøling i kontorbygg, hvor det kan oppstå rim ved lufting på kalde dager.
– Selvfølgelig kan du åpne vinduene og lufte i et passivhus, det er ingen problemer med det. Du bruker bare litt mer energi til oppvarming etterpå. I et moderne ventilasjonsanlegg kommer det frisk luft inn, den er forvarmet og filtrert for insekter, støv og noe pollen. Så luftkvaliteten er meget god, noe som stemmer overens med erfaringene fra Tyskland og Østerrike gjennom 15 år, sa Berntsen.

I sin gjennomgang av VVS anlegg poengterte han også at behovet for romoppvarming i passivhus er svært lite. Årsaken er at mennesker, datamaskiner, belysning, komfyr og andre elektriske artikler bidrar til store deler av oppvarmingen som ikke den tette og godt isolerte bygningskroppen selv opprettholder.