Nyheter

Bekymret for fremtiden

Bildet: Proffice mener man i større grad må slippe til innvandrere for å unngå problemer med manglende arbeidskraft i fremtiden.
Bildet: Proffice mener man i større grad må slippe til innvandrere for å unngå problemer med manglende arbeidskraft i fremtiden.
07.12.10: En av tre ledere på Sør-Østlandet ser for seg at bedriften vil få problemer med å få dekket behovet for arbeidskraft i fremtiden.
Av Birgitte Henriksen

Dette er flere enn i resten av landet, men samtidig er det under halvparten som har en plan for hvordan behovet skal møtes.

Må slippe til innvandrere
Det viser en landsdekkende arbeidsmarkedsundersøkelse utført blant 983 ledere og 1231 arbeidstakere uten lederstilling. Undersøkelsen er utført av Respons Analyse for bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice.
Halvparten av lederne på Sør-Østlandet mener at man må satse på omstilling og etterutdanning for å best kunne møte behovet for økt arbeidskraft i fremtiden. En av fem mener at det prioriterte satsingsområdet bør være økt arbeidsinnvandring av faglært arbeidskraft.
– Arbeidsmigrasjon er definitivt et område det må satses på i fremtiden, men vi må også bli flinkere til å utnytte den arbeidskraften som allerede er her i landet, også den innvandrere besitter. Blant annet er vi ikke flinke nok til å la innvandrere slippe til i lederstillinger, til tross for at 1 av 10 i Norge i dag har innvandrerbakgrunn, sier Per Bergerud, adm. direktør i Proffice i en pressemelding.

Likegyldig
Ingen av de ansatte på Sør-Østlandet som er spurt i undersøkelsen har svart at de har en leder som er innvandrer, og på landsbasis er det bare tre prosent som sier at de har dette.
– Arbeidsmarkedet i Norge internasjonaliseres, og dersom norske ledere ikke klarer å forholde seg til at de rekrutterer fra et flerkulturelt samfunn vil de gå glipp av mye verdifull kompetanse, sier Bergerud.

43 prosent av de spurte lederne på Sør-Østlandet sier at de forholder seg likegyldig til hvorvidt flere innvandere får en lederstilling, og dette er høyere enn i resten av landet. 63 prosent tror at språkproblemer er årsaken til at få innvandrere hevder seg i lederposisjoner, mens 57 prosent mener det skyldes at norske ledere helst rekrutterer andre norske ledere. Bare 15 prosent mener at det skyldes for dårlig faglig kompetanse.
– Det er et paradoks at norske ledere på den ene siden kvier seg for å rekruttere innvandrer-kolleger, men samtidig sier 8 av 10 at vi ikke er flinke nok til å utnytte arbeidskraften som er i landet i dag fordi vi ikke er flinke nok på tilrettelegging og integrering. Vi må bort fra politisk korrekt integreringsteori til integreringspraksis, sier Per Bergerud.

64 prosent av lederne i jobbsituasjon sier at de har irritert seg over innvandrere som ikke snakker godt norsk på landsbasis. Yngre ledere under 35 år irriterer seg mest.