- Det er ikke mange slike prosjekter som bygges

 
- Det er ikke mange slike prosjekter som byggesBildet: Hovedbyggeleder Terje Melseth og prosjektleder Marthe Therese Strømme. Foto: Jørn Søderholm
Ved Brusdalsvatnet utenfor Ålesund bygges ny vannforsyning for 70 000 innbyggere i Ålesund, Sula og deler av Giske kommune. Et stort prosjekt med flere byggherrestyrte entrepriser, store dimensjoner, usedvanlig strenge hensyn til naboer og miljø – og med en ferdig-dato som absolutt ikke kan overskrides.

Av Jørn Søderholm

Her ser du også hvordan man løser logistikken ved levering av fem kilometer DN800 og DN1000.

– Utrolig kult å få være med på dette! Det er ikke mange slike prosjekter som bygges. I alle fall ikke i denne delen av landet. Så dette er en kjempespennende én-gang-i-livet-mulighet, sier Terje Melseth.

– Så sterke miljøhensyn som vi jobber under her er utfordrende og veldig interessant. Prosjektet SKAL gi minst mulig belastning på omgivelsene. Det må sitte fremst i pannebrasken hos alle på prosjektet, hver dag. Det er mange som følger med, supplerer Marthe Therese Strømme.

(denne artikkelen ble først publisert på Rørbloggen, hallingplast.no )

Brusdalsvatnet vannkilde

De to er henholdsvis hovedbyggeleder og prosjektleder for Ålesund kommune på et omfattende og komplekst prosjekt som er under utførelse ved Brusdalsvatnet utenfor Ålesund. Her bygger Ålesund kommune sitt nye Fremmerholen vannbehandlingsanlegg, og ny reservevannsforsyning, med Brusdalsvatnet som vannkilde.

Rorbloggen-fremmerholen-0024

Her bygges råvannspumpestasjonen til nye Fremmerholen vannbehandlingsanlegg (ved byggekranen t.v. i bildet)

Totalt skal nye Fremmerholen VBA forsyne 70 000 innbyggere i Ålesund kommune samt nabokommunene Sula og deler av Giske. Ålesund og Sula har bare én drikkevannskilde i dag: Brusdalsvatnet. Og de har bare ett anlegg til å behandle vannet derfra. Det er sårbart og risikabelt.

Les også: Tre prosjekter som vil gi bedre vannforsyning

Derfor begynte Ålesund kommune høsten 2023 bygging av et nytt vannbehandlingsanlegg med tilhørende infrastruktur. Vannkilden er den samme, men det bygges nytt VBA, pumpestasjoner og nye vannledninger. Alt av PE-ledning kommer fra Hallingplast.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Det nye anlegget er dimensjonert for å levere 510 liter pr sekund, som er tilstrekkelig kapasitet alene. Det skal i normal drift fungere side om side ved det eksisterende anlegget, og gi kommunene den nødvendige sikkerheten i vannforsyning.

Rorbloggen-fremmerholen-0016

Den nye DN1000 hovedinntaksledningen sveises utover Brusdalsvannet. 

Fremmerholen vannbehandlingsanlegg

Prosjektet med Fremmerholen VBA er delt opp i flere entrepriser. Èn av disse er E72 undervannsledninger i Brusdalsvatnet, som er en svært viktig del av den nye vannforsyningen.

- 3850 meter DN1000 SDR26 til nytt hovedinntak

- 840 meter DN800 SDR26 til nytt reserve inntak

- 340 meter ny DN710 SDR26

- Heving og omlegging av eksisterende 710 inntak

Rorbloggen-fremmerholen-0029

Hovedinntaket skal gå fra ca midt på Brusdalsvannet til råvannspumpestasjonen nederst i bildet.

Det nye hovedinntaket skal ligge lengre ut, omtrent midt på det 10 kilometer lange Brusdalsvatnet. Der skal inntaket plasseres på rundt 80 meters dyp, ca 20 meter over bunnen.

Både DN1000 hovedinntaket og DN800 reserveinntaket skal gå inn på en pumpestasjon i vannkanten i den nordvestre enden av Brusdalsvatnet. Herfra løftes vannet i rør videre til vannbehandlingsanlegget, som ligger drøyt 20 høydemeter og rundt 500 meter unna pumpestasjonen.

Les også: Det intelligente ledningsnettet

Kontrakten på E72 på nærmere 30 millioner kroner gikk til entreprenøren Telemark Seaworx. Høsten 2024 har gått med til mye sveising av rør i store dimensjoner. Både hovedinntaket og reserveinntaket skal til den samme pumpestasjonen og videre til det nye vannbehandlingsanlegget.

– Planen er å senke ledningene til riktig dybde før isen legger seg, og koble dem inn på pumpestasjonen neste år. Den eksisterende inntaksledningen leverer vann til nettet nå, via en eksisterende pumpestasjon. Den skal flyttes og kobles inn på en ny pumpestasjon til det eksisterende vannbehandlingsanlegget. Dette kommer til å skje høsten 2026, sier prosjektleder Marthe Therese Strømme.

Telemark Seaworx bygger undervannsledning E72

Det pågår høsten 2024 arbeider flere steder ved Brusdalsvatnet. Helt i den vestlige enden har Telemark Seaworx sin riggplass for sveising og utsett av ledningene. Et par gode steinkast unna pågår anleggsarbeider på den nye pumpestasjonen i en annen entreprise.

Hensyn til drikkevannskilden Brusdalsvatnet og en tilknyttet elv med musling og ørret gjør at alle arbeider må foregå med største forsiktighet og omfattende tiltak av hensyn til miljøet.

  • Renseanlegg for anleggsvann fra tomtene til både selve VBA-et og pumpestasjonen ved vannet. Hindrer utslipp av partikler og justerer PH-verdien på utslippsvann etter sprengning og betongarbeid.
  • Flere lag med siltgardiner
  • Loggere i alt av vann og vassdrag i nærheten, som måler turbilitet (grums i vann), ph og temperatur.
  • Systematisk manuell prøvetaking.
  • Alt av maskiner og utstyr desinfiseres før arbeid ved vannetTre dedikerte miljørådgivere fra Multiconsult følger opp måling og prøvetaking

– Prosjektet skal gi minst mulig belastning på omgivelsene. Det gjelder både utslipp til vannet, men også belastning med støy og støv overfor naboene. Prosjektet foregår midt i bebyggelse, med boliger på alle kanter. Vi har strenge rammer for når det kan jobbes. Spesielt på pumpestasjonen nede ved vannet. Der er det ikke lov med støyende arbeid etter klokka 17, sier anleggsleder Terje Melseth.

Han er ansatt i selskapet Novaform, og er innleid som hovedbyggeleder på prosjektet med Fremmerholen vannbehandlingsanlegg. 

Rorbloggen-fremmerholen-0014

Anleggsgjerdet har en innebygget viltovergang som gjør at dyr kan passere området når det ikke foregår anleggsarbeid. 

Miljøvennlig anleggsarbeid

Ålesund-entreprenør Svinø Maskin står for mye av grunnarbeidet. Etter ønske fra prosjektet blir det brukt utslippsfrie, elektriske maskiner, selv om de er svært kostbare. El-maskiner seg også å ha en uventet ulempe: Ladingen etter arbeidstid laget så mye støy for naboene at det brøt rammene for støyende arbeid etter kl 17. Spesielt i den varme årstiden. Det bedret seg når det ble kaldere i været. Utenom el-utstyret kjøres konvensjonelle dieseldrevne maskiner og lastebiler på syntetisk, miljøvennlig HVO-diesel.

Les også: Stor undervannsledning skal forsyne nye Fornebu med vann

Prosjektet består av flere entrepriser i ulik størrelse og med ulike entreprenører. Alle med Ålesund kommune selv i førersetet som byggherre og prosjektleder. Nabokommunene Sula og Giske betaler Ålesund for sin andel gjennom avgift for leveranse av vann.

– Dette er et kjempeprosjekt der flere komplekse elementer bygges mer eller mindre parallelt på vannforsyning. Samtidig pågår mye arbeid på avløpsnettet og bygging av nytt avløpsrenseanlegg er rett rundt hjørnet. Hvorfor så omfattende arbeider på én gang?

Rorbloggen-fremmerholen-0394

Prosjektleder Marthe Therese Strømme og hovedbyggeleder Terje Melseth ved riggplassen der Telemark Seaworx sveiser den store ledningen. 

Rorbloggen-fremmerholen-2

Telemark Seaworx har kontrakten på E72, undervannsledningen med hovedinntak til Fremmerholen VBA. 

Rorbloggen-fremmerholen-

 

– Fordi vi har sovet i timen, som de fleste kommuner. Vi har fått pålegg fra Statsforvalteren om å ruste opp avløp, og fra Mattilsynet om å å forbedre vannforsyningen. Det er ikke heldig at det kommer samtidig. Men må man så må man, sier prosjektleder Marthe Therese Strømme.

– Ellers hva...?

– Statsforvalterens pålegg om avløp innebar en byggestopp. Flere steder i kommunen fikk man ikke bygge noe mer før dette var løst. Nå er vi i gang, og byggestoppen blir forhåpentligvis sluppet opp. Det nye vannbehandlingsanlegget skal levere vann fra høsten 2026. Mattilsynet har gitt en absolutt deadline en gang i 2027, så det er bare tida og veien for å bli ferdig, sier Strømme.

Rorbloggen-fremmerholen-0372

Prosjektleder Marthe Therese Strømme i Ålesund kommune sjekker renseanlegget (over) for anleggsvann ved tomta til råvannspumpestasjonen (under). 

Rorbloggen-fremmerholen-0370

Produksjon og logistikk

Her har vi altså 5 000 meter – fem kilometer – PE-rør som skal til Ålesund til riktig tid. Tipper det kan være en stor logistikk-utfordring, sa du? Du har helt rett. Til en sånn leveranse får både produksjon, lager og transport vist hva de kan. For ikkek å snakke om organiseringen av den logistikken.

– Hehe, ja dette er en av de større vi har hatt. Det er en spennende utfordring og moro å være med på. Det er også en sånn type jobb som gjør oss bedre, sier transportkoordinator Gunnar Haugo i Hallingplast.

Han er én spiller på et større lag som må jobbe godt sammen for å få en så stor leveranse til å fungere godt i alle ledd.

  • Ordremottak og planlegging
  • Produksjon fra råstoff til ferdige rør
  • Håndtering og lagring
  • Transport av 50 lass – totalt over 500 tonn – rør fra Ål til Ålesund.

Til den store inntaksledningen er det brukt konvensjonelle PE-rør i trykklasse SDR26. Undervannsledningen er vektet med utvendige betonglodd.

– Dette er en leveranse vi er ordentlig stolt av i Hallingplast. Den beviser at vi har kapasitet til å levere store dimensjoner i store kvanta når det trengs. Veldig godt jobbet av hele laget i planlegging, produksjon og logistikk, sier daglig leder Sverre Tragethon i Hallingplast.

(KILDE: Hallingplast / Rørbloggen)

 
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår