- Det nærmeste vi kommer en ENØK-forskrift

 
- Det nærmeste vi kommer en ENØK-forskriftBildet: Thor Lexow, administrerende direktør i VKE
Regjeringen er ute med forslag til endringer i forskrift om energimerking av bygninger og energivurdering av tekniske anlegg. VKE mener det er svært positivt at forskriften nå blir endret og at bygningsenergidirektiv II fra 2010 endelig blir gjennomført i norsk forskrift.

- Samtidig er det viktig å få revitalisert ordningen med periodisk kontroll av varme- og ventilasjonsanlegg. Riktig dimensjonerte, vedlikeholdte og velfungerende ventilasjons-, klima- og varmeanlegg vil bidra til godt inneklima og energieffektiv drift av bygninger. Periodisk kontroll er en viktig del av energimerkeforskriften og utløsende for energitiltak, sier Thor Lexow, administrerende direktør i VKE.

Mange i bransjen har i flere år etterlyst en rehab-TEK. Men nå har vi faktisk mulighet til å få noe enda bedre –  en forskrift som setter krav til at det gjennomføres energivurderinger av både bygning og ventilasjons-, komfortkjølings- og varmeanlegg med en tiltaksliste for ENØK for eksisterende bygninger. Helt vesentlig for tiltakslisten er å oppnå godt inneklima med minst mulig energibruk. Energieffektivisering skal aldri gå på bekostning av inneklima.

Mye nytt og noe gammelt

Dette er ikke en ny forskrift, men en kraftig revisjon for å implementere bygningsenergidirektiv II fra 2010 i norsk forskrift. Norge henger etter Europa når det gjelder implementeringen av direktivet som nå finnes som 2018-versjon og snart en 2024-versjon.

Forskriften, som nå har vært ute på høring, har mange viktige endringer som VKE støtter. VKE har likevel noen kommentarer som vi mener vil gjøre den kommende forskriften enda bedre.

Foreslår nytt navn – Bygningsenergiforskriften

Forskriften har korttittelen energimerkeforskriften for bygninger. Til tross for det litt misvisende navnet så er dette altså en forskrift for energiattest og energivurdering med tiltakslisten, som i praksis er en ENØK-analyse som byggeier kan bruke til å forbedre bygningen når det gjelder inneklima og energibruk. Selv om forskriften har korttittelen "Energimerkeforskriften for bygninger", sier den ingenting om hvordan energimerket skal utformes ut utover at det er en visuell fremstilling av energikarakter fra A til G.

Erfaringene fra tilsyn med gjennomførte energivurderinger av tekniske anlegg har vist at plikten til å gjennomføre energivurdering i liten grad blir fulgt opp (NVE 2017).

– Forskriftens korttittel med ensidig fokus på energimerking kan ha bidratt til at energivurderinger av tekniske anlegg i liten grad er blitt fulgt opp. Riktig dimensjonerte, vedlikeholdte og velfungerende tekniske anlegg for ventilasjon, klima og varme vil bidra til godt inneklima og energieffektiv drift av bygninger. Energivurdering er en viktig del av energimerkeordningen og utløsende for energitiltak, sier Lexow.

– Forskriften omfatter både energimerking og energivurdering og det blir da feil å benytte korttittelen "Energimerkeforskriften for bygninger", fortsetter Lexow.

For å knytte koblingen av forskriften tydeligere mot bygningsenergidirektiv II foreslå VKE at korttittelen på forskriften endres til: "Bygningsenergiforskriften".

Må ta hensyn til inneklima

Formålet med bygningsdirektiv II er å fremme en forbedring av energiytelsen i bygninger, idet det tas hensyn til uteklima og lokale forhold samt krav til inneklima og kostnadseffektivitet. I forskriftens formål er ikke inneklima nevnt. VKE foreslår å legge til både energi- og inneklimatiltak i formålsbeskrivelsen.

Lost in translation

I den norske oversettelsen av bygningsenergidirektiv I fra 2002 er "inspection" oversatt til "kontroll". I forskriften er "kontroll" blitt omgjort til "energivurdering". VKE mener dette er feil bruk av begrepet som igjen bidrar til uklarhet og disharmoni med de begrepene som er etablert i de andre skandinaviske landene og i de europeiske standardene som er utarbeidet for bygningsenergidirektivet.

VKE mener at forskriften bør bruke de begrepene som allerede er etablert i bygningsenergidirektiv II slik at forskriften og bygningsenergidirektiv II er harmonisert.

Energi- eller miljøledelse garanterer ikke for godt inneklima

I forskriftsendringen åpnes det for dokumenterbare systemer og rutiner som alternativ til rapport fra energivurdering. I praksis er betyr dette at eieren er sertifisert for energiledelse etter NS-EN ISO 50001 for energiledelse eller for miljøledelse etter NS-EN ISO 14001 og at anlegget er omfattet av systemet.

Formålet med bygningsdirektiv II er å fremme en forbedring av energiytelsen i bygninger, idet det tas hensyn til uteklima og lokale forhold samt krav til inneklima og kostnadseffektivitet.

Energivurdering (kontroll) av varme- og klimaanlegg er et godt virkemiddel for å optimalisere energibruken til tekniske bygningssystemer, fastsette systemkrav for å optimalisere energiytelsen til varme- og kjøleanlegg og ventilasjonsanlegg, riktig installasjon og passende dimensjonering, justering og kontroll av de tekniske bygningssystemene som installeres i eksisterende bygninger.

VKE støtter ikke forslaget om at dokumenterbare systemer og rutiner kan være et alternativ til rapport fra energivurdering. VKE mener at eieren ikke nødvendigvis har oppfylt plikten til
energivurdering (kontroll) av varme‐ og klimaanlegg selv om eieren har gyldig sertifisering i et
energiledelses- eller miljøledelsessystem.

– Det er viktig får å få avdekket gode inneklima- og energitiltak på bygningen at energivurderingen gjennomføres som en fysisk befaring av en uavhengig virksomhet, avslutter Lexow.

Hele VKEs høringssvar kan du lese her

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår