Vann og avløp

Fettutskillere blir påbudt

Illustrasjonsbilde (stockfreeimages.com)
Illustrasjonsbilde (stockfreeimages.com)
02.01.13: Kommunestyret i Trysil har vedtatt lokal forskrift om fettholdig avløpsvann. Den gjør det mulig å pålegge virksomheter å installere fettutskillere. Forskriften gjelder fra 1. januar 2013.
Når virksomheter som har fettholdig avløpsvann installerer fettutskiller, bidrar de til å forebygge at fett skaper problemer for ledningsnett, pumpestasjoner og renseanlegg. Vann- og avløp vil nå starte kartleggingen av aktuelle virksomheter som skal ha fettutskiller.

Tette rør
Thorbjørn Lysfoss, Ap var saksordfører da kommunestyret behandlet saken 18. desember 2012. Han sa:
– Det er viktig få forskriften på plass. Uten muligheten til å pålegge bedrifter som gatekjøkken og pizzeriaer og andre å installere fettutskiller, kan kommunen og deretter abonnentene bli påført merkostnader fordi fettholdig vann i avløpet gjør at rør blir tette og må spyles. Husstander kan få kloakk i kjelleren, og pumpestasjoner og renseanlegg må ha hyppigere vedlikehold. Da forskrifta var på høring, kom det merknader fra Tine og Fylkesmannen. Begge er tatt hensyn til i endelig forskrift.

Omfattes av kravet
I utgangspunktet skal alle virksomheter med avløpsvann som inneholder fett eller olje av animalsk eller vegetabilsk opprinnelse ha fettutskiller. Kravet gjelder ved tilknytning til offentlig avløpsanlegg og omfatter både nyetableringer og eksisterende virksomheter. Virksomheter som omfattes av kravet er blant annet:
– Restauranter
– Kafeer og konditorier
– Bakerier
– Gatekjøkken
– Pizza- og hamburgerbarer
– Catering
– Ferdigmatprodusenter
– Kantiner med kjøkken
– Stormarkeder med ferskvaredisk
– Selskapslokaler med kjøkken
– Sykehjem, aldershjem og andre institusjoner med kantine/kjøkken
– Slakterier
– Kjøttforedlingsbedrifter
– Fiskeforedlingsbedrifter
– Hermetikkindustri
– Meierier
– Friteringsindustri
– Røkerier