Fjernkjøling skal gi store CO2-gevinster for Aarhus

 
Fjernkjøling skal gi store CO2-gevinster for AarhusIllustrasjon: Aarhus kommune ønsker å etablere et integrert energisystem, som er nødvendig for å oppnå CO2-nøytralitet. Her er fjernkjøling et viktig element.
DANMARK: Kontorbygg, hoteller, varehus og kjøpesentre i Aarhus skal i fremtiden utnytte synergiene mellom fjernvarme og kjøling.

Kjøling av bygninger er en av de store energislukerne. Etter hvert som bygningene er blitt bedre isolert, har komfortkravene økt og med langt mer strømkrevende funksjoner har også kjølebehovet vokst kraftig.

Utbyggingen har skjedd over hele Danmark, hvor byggene primært kjøles med individuelt tilpassede anlegg. Men i København har Hofor bygget opp et fjernkjølesystem for indre by, som på sikt kan utvides til de ytre brodistriktene. Det senker energiregningen for tilknyttede selskaper og gir enorme CO-2 gevinster.

Aarhus i forkant 

Nå går Aarhus samme vei og vil nå etablere fjernkjøling til bruk i for bl.a. kontorbygg, hoteller, varehus og kjøpesentre. Det er Steen Stavnsbo, rådmann for Teknik og Miljø, som har lansert ønsket om å fremskynde den grønne omstillingen ytterligere i Aarhus ved å rulle ut et system med fjernkjøling. Aarhus bystyre må derfor behandle et forslag om at det etableres et datterselskap for AffaldVarme Aarhus, som skal håndtere fjernkjølevirksomheten. Innstillingen er nettopp behandlet i sorenskriveren.

– Det må tas mange ulike grep om vi skal oppfylle våre grønne ambisjoner. Vi har nettopp tatt et viktig skritt med avtalen om geotermisk energi som en del av fjernvarme. Fjernkjøling er neste steg, sier Steen Stavnsbo, Teknikk og miljø, til dagensbyggeri.dk

CO2-besparelse på opptil 50 prosent

– Potensialet for fjernkjøling er stort, og i noen tilfeller kan man oppnå en CO2-besparelse på opptil 50 prosent dersom man sammenligner med individuelle løsninger. Våre verktøy spiller en stor rolle i den grønne omstillingen, så det er helt åpenbart at vi også vil tenke på dem i arbeidet for en grønnere kommune i fremtiden. Fjernkjøling fungerer som fjernvarme: Kjølingen produseres sentralt og leveres til kunder via rør i bakken. Fordi det gjør det mulig å effektivt utnytte overskuddsvarmen i fjernvarmenettet, er fjernkjøling en langt bedre løsning for klimaet enn tradisjonelle individuelle kjøleløsninger. Samtidig opplever Aarhus stor interesse fra byggeiere for løsninger basert på fjernkjøling, understreker Stavnbo.

Oppvarming og kjøling skal spille sammen 

Aarhus kommune ønsker å etablere et integrert energisystem, som er nødvendig for å oppnå CO2-nøytralitet. Her er fjernkjøling et viktig element.

– Vi ser et stadig økende behov for kjøling av bygningsmassen, og nettopp her er fjernkjøling en opplagt løsning, hvor synergiene mellom fjernvarme og kjøling utnyttes. Det er også en løsning som både er konkurransedyktig, plassbesparende og effektiv for kundene, samtidig som den bidrar aktivt til den nødvendige grønne omstillingen av samfunnet vårt, forklarer Thomas Rand, styreleder i AffaldVarme Aarhus.

Det er et lovkrav at kommunal fjernkjølevirksomhet skal skje på kommersielle vilkår i et selvstendig selskap. Derfor må det etableres et selvstendig selskap under AffaldVarme Aarhus. Dersom bystyret aksepterer innstillingen, vil AffaldVarme Aarhus jobbe videre med å etablere datterselskapet (Kredsløb Fjernkøling A/S), og dermed starte fjernkjøleaktivitet. Det nye selskapet skal formelt stiftes på en generalforsamling.

KILDE: Dagens Byggeri

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår