– Fortsatt mye igjen av varmepumpemarkedet

 
– Fortsatt mye igjen av varmepumpemarkedetIllustrasjonsbilde: Getty Images
- Potensialet for nye varmepumpeinstallasjoner i boliger er betydelig i årene framover, poengterer senior makroanalytiker David Lund i Prognosesenteret.

Totalt falt antall solgte varmepumper med 13 % i 2020, viser tall Prognosesenteret presenterte på et seminar i regi av Norsk Varmepumpeforening 4. mars.

– Det er ikke krisenivåer. Hvordan salget blir i 2021, synes jeg det er vanskelig å si noe konkret om. Dette ordi ulike drivkrefter trekker i ulike retninger. Blant annet har strømprisen gått opp, mens boligomsetningen ser ut til å gå ned. Trendframskrivningene antyder at varmepumpesalget blir litt høyere enn det var i fjor, forteller Lund.

Prognosesenteret har laget framskrivninger av gjenværende markedspotensial for tre ulike nivåer.
– Om man tror på lavt eller høyt scenario, er det fortsatt mye igjen å installere, fastslår Lund.

Diagram: Alle tre scenariene til Prognosesenteret viser et betydelig markedspotensial framover.

Hver tredje er utskifting

Markedet for utskifting forventes å vokse i mange år før det flater ut. I fjor gikk om lag hver tredje varmepumpe til å erstatte en gammel eller defekt varmepumpe.
– Den andelen vil øke, gitt at levetiden er som oppgitt og at folk bytter en varmepumpe når den går i stykker, sier Lund. Om ett til to år vil antallet erstatningssalg overstige ny-installasjoner, om prognosene slår til.

15 % går til nye boliger

Installasjon av luft-til-luft-varmepumper i nye boliger utgjør til sammen ca 15 %. I dette inngår varmepumper installert i løpet av fem år etter boligen er ferdig.
– Bare 4 % selges til nye boliger før overtakelse. Så det ser ut til å være muligheter ved å komme i inngrep med boligprodusenter og utviklere, mener Lund.

Estetikk overrasker

Han har også en klar oppfordring til noe annet bransjen kan ta tak i. Forhandlerne selv mener nemlig at estetikk er en av de viktigste barrierene mot å installere varmepumper. Det synes Lund er overraskende.
– Jeg synes varmepumper har blitt veldig pene, og ikke bråker de heller. Her er det tydeligvis ting som kan gjøres på informasjonssiden hvis forhandlerne har rett i sine antakelser, sier Lund.

Utflating for luft-til-luft-varmepumper

Hva så med ulike typer varmepumper? 2020 var første gang på fem år at luft-til-luft-varmepumper falt.
– Vi tror at luft-til-luft-varmepumper nærmer seg toppen, sier Lund. Salg av luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper falt i fjor markant sammenlignet med toppårene 2018 og 2019.
– Nivåene i 2020 var kanskje som vi burde forvente. Det var nok heller 2018 og 2019 som var unntakene med høyt salg, sier Lund. Forklaringen er sannsynligvis forbudet mot fossil fyringsolje og endring i Enova-støtte til disse typene varmepumper. Likevel forventer han vekst for disse typene i årene framover, først og fremst fordi utskiftingsmarkedet er på vei opp.

Graf: Markedet for luft-til-luft-varmepumper kommer til å flate ut, ifølge Prognosesenterets trendanalyser.

- Det er lov å være optimist

Daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen mener Prognosesenterets analyser overordnet er gode nyheter for bransjen.
– Som David sier er utsiktene for luft-til-luft-varmepumper svært gode, og det er mange nordmenn som har mye sparepenger etter alle restriksjonene vi har levd med det siste året, sier han. Men det å realisere potensialet for de ulike varmepumpetypene kommer ikke av seg selv.
– God kompetanse, god informasjon og god kundepleie er ikke bare viktig, men en selvfølgelighet, sier han avslutmingsvis.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår