Nyheter

– Har lykkes med å rense CO2

Bildet: Siemens har utført tester på CO2-fangstanlegget på Staudinger siden september 2009. (Foto: Siemens)
Bildet: Siemens har utført tester på CO2-fangstanlegget på Staudinger siden september 2009. (Foto: Siemens)
17.11.10: Siemens er ferdig med testfasen av en pilot for CO2-fangst i EON’s kraftverk Staudinger i Tyskland. Resultatene skal være oppsiktsvekkende gode.
Av Birgitte Henriksen  Foto: Siemens

Siemens har gjennomført en driftsperiode på totalt 3000 timer med sin egenutviklede prosess for CO2-fangst på EONs kraftverk, og testperioden har vart siden september i fjor. Testene avsluttes nå – med gode resultater. Løsningen skal ikke gi helsefarlige utslipp, og den har en gjennvinningsgrad på over 90 prosent og lavt  energiforbruk.

– For oss har det vært viktig at en løsning for CO2 fangst ikke introduserer et nytt utslippsproblem. Det har vi lykkes svært godt med, sier divisjonsdirektør Tore Tomter i Siemens i en pressemelding.

Helsefarlige utslipp har vært en av de store utfordringene med CO2-fangst til nå, i tillegg til å finne løsninger med høy fangsteffektivitet og lavt energiforbruk. Renseteknologien til Siemens skal vise gode resultater på alle disse sentrale områdene.

– Resultatene fra testfasen i Tyskland viser null utslipp av skadelige gasser som for eksempel nitrosaminer. Vi har også dokumentert en CO2 fangst effektivitet på 90 prosent. Når vi samtidig har lykkes med å gjennomføre rensingen ved et meget lavt energiforbruk, er vi sikre på at vår løsning nå vil bli en målestokk for konkurrerende renseteknologier, sier Tomter.

Siemens benytter renseteknologi basert på aminosyresalt og løsningen integreres som en del av kraftverket.  

På bakrunn av de gode resultatene i Studinger, planlegger Siemens nå et nytt testanlegg for CO2 fangst i USA på kullkraftverket Big Bend i Florida. Dette anlegges kal være i drift i 2013.

– Våre gode testresultater i Tyskland viser at karbonfangst fra kraftverk er fullt mulig ut i fra et teknologisk og miljømessig perspektiv.  Derfor mener vi at dette vil være et godt konkurransemessig alternativ for andre kraftverk også i Norge, for eksempel på Mongstad, sier Tomter.