Hvordan skape et godt inneklima om vinteren?

 
Hvordan skape et godt inneklima om vinteren?Illustrasjon: Mohamed Hassan, Pixabay
KRONIKK: Vinteren er her, og for mange betyr det et tørrere inneklima, både hjemme og på jobb. Blir det for tørt, kan du oppleve tørre øyne, irritert hud, hyppigere hodepine og allergier. Hva kan vi gjøre for å hindre dette?

Av Maria Coral Albelda-Estellés Ness, Ph.D. kandidat FME ZEN, NTNU

I utgangspunktet er det ikke så vanskelig, men stadig bedre bygg og ventilasjonsanlegg kan by på utfordringer.

Men først litt om hva som skjer med lufta: Når den kalde utelufta blir varmet opp på vei inn i bygningen, blir den tørrere. Selv om vanninnholdet ikke endres, synker dens relative luftfuktighet. Det gjør den siden luft kan inneholde mer fuktighet når den varmes opp. I kaldt klima kan derfor inneluften inneholde opptil 10 ganger mer fuktighet enn uteluften. Dette betyr at når vi ventilerer et rom, så fjerner vi faktisk vanndamp fra det.

Romluften blir da enda tørrere, hvis vi ikke gjør andre tiltak som gir mer fuktighet innendørs. Det kan være beboere, planter, matlaging, bading, og ved bruk av fuktighetsabsorberende materialer som bidrar til å lagre endringene i luftfuktighet. Lavere temperatur kan også gi effekt.

Er det virkelig så viktig å ha et fuktig nok miljø?

Vi kan være i slike tørre omgivelser i korte perioder, men hvis relativ luftfuktighet blir 20% eller mindre, vil det over tid få konsekvenser for oss. Spesielt i hud, øyne, nese og hals, og det merkes som tørrhet og irritasjon, hyppigere hodepine, og kan på sikt gi luftveis- eller hudsykdommer og allergier.

Derfor anbefales det generelt å holde verdiene for relativ fuktighet innendørs mellom 40 og 60 % for komfort og helse.

Med en relativ luftfuktighet på under 40 % blir vi mer sårbare for luftveisinfeksjoner på grunn av uttørking av slimhinnene våre. Når luftfuktigheten er så lav fordamper vannet i hostedråpene, slik at de krymper og går lengre og raskere gjennom lufta når vi hoster. På den annen side kan for høy luftfuktighet (over 70%) fremme vekst av sopp og midd, og skape fuktproblemer i byggematerialer som forråtnelse, kondens, korrosjon, som igjen kan påvirke helsen.

Hvorfor er det utfordrende å fikse dette problemet?

Å holde godt innendørs fuktighetsnivå om vinter kan være utfordrende på grunn av konkurrerende krav til termisk komfort og luftkvalitet.

Ettersom inneluften blir forurenset av oss ved at vi puster ut CO2 og avgir lukt, og at byggematerialer avgir utslipp og lukt, så må vi ventilere for frisk luft. I tillegg har vi blitt vant til varmere innendørstemperaturer, som igjen gir lavere fuktighetsnivå.

Den største utfordringen når vi vurderer hvordan tørt miljø påvirker oss er at vi ikke har dedikerte fuktighetssensorer i kroppen. Siden vi kan ikke føle luftfuktighet direkte, så kan oppfatningen av «tørr luft» oppstå som en bivirkning av økende temperatur, forurensning eller støvnivåer, noe som gjør det vanskelig å isolere og måle.

I tillegg er vi mye mer følsomme for effekten av «respirasjonskjøling». Dette betyr at luften vi puster inn effektivt hjelper å kjøle oss ned når vi puster inn gjennom nesen. Derfor vil lavere temperatur- og fuktighetsnivåer skape en behagelig, kjølig og "frisk" følelse. Derimot kan høyere temperaturer og relativ luftfuktighet gi et inntrykk av "tett" luft.

Hvordan kan vi forbedre fuktighetsforholdene inne i bygningene våre om vinteren?

Det enkleste man kan gjøre for å bedre innemiljøet er å senke temperaturen. Hvis du senker til 21°C i stedet for 25°C, kan du oppnå 10 % økning i fuktighetsnivået, noe som bidrar til å forbedre komfort og helse.

For å balansere ventilasjon mot fuktproduksjon kan det være lurt å senke luftmengde og -hastighet. Det er derfor at mekanisk ventilerte rom har en tendens til å gi et tørrere miljø enn de med naturlig ventilasjon, uavhengig av årstid og innetemperatur.

Mekaniske systemer fokuserer generelt på høyere ventilasjonshastighet for å gi en følelse av "frisk luft" og kompensere for produksjon av forurensninger.

Nylig har det blitt vanligere å overvåke både temperatur, fuktighet og CO2 i kontorbygg, for å forbedre innemiljøkvalitet.

For å konkludere, som en generell anbefaling, bør man prøve å holde luftfuktighetsnivåene innenfor de optimale verdiene på 40-60 % (i hvert fall, 30-70%). Dette vil gi gode innendørsforhold og kan best oppnås ved å balansere ventilasjonsmengde med fuktproduksjon, kombinert med fuktabsorberende materialer og lavere innelufttemperatur.

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår