Av Odd Borgestrand
Forskningsleder Lars-Erik Fiskum sier til VVS aktuelt at seminaret er viktig for å forhindre økte vannskader i boliger. Et kjøkken er ikke bygd som våtrom, men flere vanntilkoblede maskiner gjør at kjøkkenet nå er mer utsatt for vannskader enn tidligere.
– Bransjepraksis og ulik tolkning av TEK fører til mange dårlige løsninger, mener Fiskum.
Han viser til svensk vannskadestatistikk der det viser seg at kjøkkenet nå har tatt over som boligens mest vannskadeutsatte rom, og Fiskum antar at situasjonen er tilsvarende i Norge. I 2015 oppsto 33 prosent av alle vannskader i Sverige i kjøkken mens 28 prosent oppsto i det som betegnes som våtrom. For noen år siden var situasjonen motsatt.
Kjøkkenet har de siste årene fått flere løse vanntilkoblede maskiner som oppvaskmaskin, kjøleskap, og kaffe eller vannmaskiner. Dette er produkter som er mer skadeutsatt enn de faste rørinstallasjonene, som rør, ventiler og armatur. Årsaken er at de ikke har samme krav til teknisk dokumentasjon og montering.
Fiskum vil selv ta for seg hvilke krav TEK 10 stiller til utførelse av kjøkken. Fred Nilsen i Sparebank1 vil følge opp med hvilke virkemidler forsikringsbransjen har for å redusere vannskadene i kjøkkenet. Fra Sverige kommer Fredrik Runius fra Säker Vatten, for å informere om hvordan svenskene nå bygger vannskadesikrede kjøkken.
Hele programmet og påmeldingsskjema finner du her: