Lettlest inneklimabok fra SINTEF

 
Lettlest inneklimabok fra SINTEFBildet: Det er mange områder å ta tak i for å få et best mulig inneklima i boligen. (Illustrasjon: Fra forsiden av boka. SINTEF)
12.08.10: SINTEF gir ut boken "Bedre inneklima i boligen" med gode råd til hvordan beboerne selv kan sørge for et bedre inneklima i boligen.
12.08.10: SINTEF gir ut boken "Bedre inneklima i boligen" med gode råd til hvordan beboerne selv kan sørge for et bedre inneklima i boligen.
Av Birgitte Henriksen

Folk har mindre ”støv på hjernen” i dag enn på 50-tallet. Nyere forskning har imidlertid avdekket at renholdets betydning for inneklimaet er større enn de fleste kanskje hadde håpet på.

– Slurver du med renholdet i hjemmet, kan dette gi en rekke ulemper og plager for barn og voksne i form av blant annet hodepine, trøtthet, konsentrasjonsvansker, irriterte slimhinner og tørr hud. Forskning og undersøkelser viser også at tørre metoder både har bedre rengjøringseffekt og er bedre for inneklimaet enn gammeldagse vaskebøtter og skurekluter, sier seniorforsker Steinar K. Nilsen, som er en av forfatterne bak den nye boka Bedre inneklima i boligen i en pressemelding.

Lettlest
Den nye faktaboken ”Bedre inneklima”  fra SINTEF Byggforsk skal gi konkrete råd om hvordan få en sunnere bolig for hele familien. Viktige punkter er å unngå forurensing og avgassing ved oppussing, sørge for godt renhold og frisk luft, ha riktig temperatur, unngå fukt, passe på belysningen, kartlegge radoninnholdet og minske plagsom støy.

– Dersom folk blir mer oppmerksomme på hvor viktig boligmiljøet er og gjør noe med det, kan det ha stor betydning for helse, trivsel og livskvalitet. Denne boka fra SINTEF Byggforsk gir en lettlest, men samtidig bred og god oversikt over hvilke krav vi bør stille. Dessuten gir den nyttige referanser til verdifull videre lesning i Byggforskserien, sier overlege og forsker Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet.

Fukt
Et av hovedproblemene er fukt, som kan føre til nedbrygning av byggematerialer og gi gode vekstbeingelser for bakterier, mugg og andre mikroorganismer.

– Mye tyder på at 25 prosent av norske boliger kan ha fuktproblemer av betydning for helse. Hvis vi anslår at fuktproblemer dobler risikoen for luftveisinfeksjoner, allergi og overfølsomhet, så innebærer det at 20 prosent av denne sykeligheten kunne vært unngått dersom det ikke var fuktproblemer i boligene våre, sier Bakke.  
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår