Varme og energi

Lønnsomt med fornybar energi

17.04.09: Et landslag av samfunnsvitere, økonomer og teknologer skal sikre at Norge klarer å tjene penger på grønn teknologi, samtidig som nasjonen viser miljøansvar. For å oppnå dette må energipolitikk, klimapolitikk og næringspolitikk samordnes, mener forskerne.

Et landslag av samfunnsvitere, økonomer og teknologer skal sikre at Norge klarer å tjene penger på grønn teknologi, samtidig som nasjonen viser miljøansvar. For å oppnå dette må energipolitikk, klimapolitikk og næringspolitikk samordnes, mener forskerne.

Det nye, nasjonale CenSES-senteret (Centre for Sustainable Energy Studies) ble nylig lansert under en tilstelning ved Universitetet i Oslo. Senteret vil fullt utbygd bestå av om lag 50 professorer, forskere og dr.grads-stipendiater fra åtte ulike forskningsmiljøer. 
 
NTNU-rektor advarer mot å bygge luftslott
– Miljøutfordringene kan ikke løses av teknologi alene. Vi må også planlegge for å møte juridiske, økonomiske, sosiale – og ikke minst politiske utfordringer. Hvis vi glemmer dette så bygger vi luftslott. Da får vi aldri den «grønne» energi-industrien med titusenvis av nye arbeidsplasser som politikerne ønsker seg, sier NTNUs rektor Torbjørn Digernes. 

Virtuelt senter
Forskerne vil sitte spredt i Oslo, Bergen, Trondheim, Kjeller og Sogndal. De skal samarbeide virtuelt i det nye senteret, som rent praktisk skal administreres fra NTNU i Trondheim. Samarbeidspartnerne vil bruke rundt 15 mill. kroner årlig på CenSES.

Pengene skal blant annet brukes på en stipendiatskole som skal utdanne fremtidas norske miljøeksperter. Målet er å øke den økonomiske rammen, i samarbeid med industri og forskningsråd.
 
Tidligere i år lanserte regjeringen åtte nye forskningssentre for miljøvennlig energi (FME) som de neste fem årene får til sammen én milliard kroner fra det offentlige. Parallelt pågår det også et intenst utviklingsarbeid for å finne metoder som kan rense og lagre CO2, slik at Jens Stoltenberg skal få den norske månelandingen han har ønsket seg. 
 
Sparte 10 mrd. for StatoilHydro
Noen av CenSES-forskerne kan allerede vise til gode resultater. En forskningsgruppe med utspring fra SINTEF og NTNU har et pågående prosjekt for StatoilHydro hvor de utvikler en modell som effektiverer transporten av gass til Europa gjennom rørsystemet i Nordsjøen. StatoilHydro har anslått at modellen så langt har gitt selskapet innsparinger på 10 milliarder kroner.
 
Følgende institusjoner deltar i senteret;
Universitetet i Oslo
NTNU i Trondheim
SINTEF i Trondheim
Institutt for energiteknikk (IFE), på Kjeller og i Halden
Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen
Samfunns- og næringslivsforskning AS (SNF) i Bergen
Høgskulen i Sogn og Fjordane, Sogndal
Vestlandsforskning, Sogndal
I tillegg vil en rekke bedrifter bli koblet til aktivitetene i senteret. Forskerne skal også samarbeide med Massachusetts Institute of Technology (MIT) og University of Maryland, samt flere europeiske universiteter.