Musikalsk frikjøling ved Tou Scene

 
Musikalsk frikjøling ved Tou SceneBildet: Ifølge Per Arne Alstad er Tou Scene den eneste vinylplateprodusenten i verden som bruker frikjøling inn i produksjonen av plater. Kjølingen leveres av Lyse Neo. Foto: Elisabeth Tønnessen
Kaldt sjøvann kan kjøle ned et bygg – eller en vinylplate. Stavanger/Sandnes-regionen og Lyse er i førersetet i Norge når det gjelder å benytte frikjøling fra fjorden.

Se for deg varmen i et rom etter en to timer lang rockekonsert. Eller kulden i et gammelt murbygg om vinteren.

– Vil du ha min helt ærlige mening? Spør daglig leder, Per Arne Alstad, inne i vinbaren, omgitt av vinylplater på veggene.

– Ja.

– Vi både liker kjølingen, og vi misliker den.

– Misliker den fordi vi har utfordringer knytta til vår egen regulering av varme og kjøling. Vi ender opp med både å varme og å kjøle bygget samtidig, noe som blir dyrt i lengden. Bortsett fra det elsker vi den. Vi er den eneste produsenten som bruker fjernkjøling i plateproduksjon. Og vi har den beste kvaliteten, på grunn av stabil og optimal kjøling.

Mer om akkurat det senere. For å fortelle historien om fjorden og platene, må vi starte med historien om Østre bydel.

Urban sjøfront

Bildet: Lyse Neo leverer frikjøling fra Gandsfjorden til næringsbygg i Urban sjøfront. Foto Elisabeth Tønnessen

Veien til helvete

Denne delen av Stavanger var lenge et sted barna ikke fikk gå. Tou bryggeri, en gang Stavangers største arbeidsplass, flyttet til Forus en gang ut på 1970-tallet, og bygget som stod igjen forfalt. Bydelen ble glemt.

–  Det ble sagt at veien til helvete gikk gjennom Pedersgata - gata som forbinder Stavanger sentrum med Stavanger øst. De eneste som var her på Tou på denne tiden, var muligens noen suspekte rockeband, forteller Alstad.

I 1999 ønsket Stavanger kommune å gjøre noe med bydelen, og de etablerte byutviklingsprosjektet Urban sjøfront. På denne tiden jobbet Alstad i kommunen og fulgte opp prosjektet.

– I 2007 hadde jeg permisjon fra jobben i 2 år for å se om det var mulig å redde dette stedet. Og det var det jo.

Og det er ikke bare det gamle bryggeriet som har fått nytt liv. Også bydelen ble vekket til live og kontorlokaler, næringer, kafeer og boligblokker har tatt plass i nyere tid. Det gjorde det aktuelt for Lyse, som blant annet produserer fjernvarme- og kjøling, å bygge ut traseen her.

Vinylplateproduksjon

Bildet: Per Arne Alstad synes kjølingen fungerer perfekt til vinylplateproduksjon. – Vi er den mest stabile leverandøren av kvalitet. Kjølingen er rett og slett Guds gave til oss, sier den daglige lederen i Tou Scene. Foto: Elisabeth Tønnessen

En skatt på 100 meters dyp

Tilbake til fjorden. Ikke bare gir den sjømat til Tou Scenes restaurant. Snart skal fjorden også forsyne bygget, og flere andre bygg i Østre bydel, med kjøling. For 100 år siden temmet vi elver og dammer til å produsere elektrisitet, nå temmer vi også fjorder. På 100 meters dyp ligger nemlig en skatt: her holder vannet en jevn temperatur på 8 grader, en temperatur som er perfekt for å kjøle ned næringsbygg, kommunale bygg og strømkrevende produksjonslokaler og datarom.

I stedet for kjølemaskiner med skjemmende og støyende installasjoner på tak eller fasade, som dessuten innebærer risiko for helse, miljø og sikkerhet, forsyner fjorden nærliggende bygninger med kaldt vann gjennom et rørsystem. En hevert bidrar til å bringe det kalde sjøvannet opp. Vannet veksles mot ferskvann, som pumpes videre i et lukket rørsystem under jorden, og inn i bygningene som trenger kjøling.  

Denne høsten skal kundene tilknyttet fjernkjølenettet i Østre bydel gå over fra maskinkjøling – hvor kjølingen av bygget kommer fra en kjølemaskin tilsvarende et kjøleskap – til kjøling fra fjordvannet.

– Kunden merker ikke overgangen fra maskinkjøling til frikjøling, og stabiliteten skal være like god, om ikke bedre, sier Marlein Undheim, prosjektingeniør i Lyse Neo.

Tou Scene

Bildet: Ikke bare gir den sjømat til Tou Scenes restaurant. Snart skal fjorden også forsyne bygget, og flere andre bygg i Østre bydel, med kjøling. Foto: Elisabeth Tønnessen

Fjernvarmen vil berge vinteren

Inne i industrilokalet trykker to steamere opp sorte vinylplater på rad og rekke. Først må platene nå en temperatur på 180 grader. I det platene skvises flate, må de raskt ned på 20 grader.

– Vi er de eneste i verden som produserer vinylplater med fjernkjøling. Det er virkelig Guds gave til oss, for det gjør platene våre verdensledende på kvalitet, sier Alstad.

Hver plate tar cirka 2 KWh i strøm å produsere, og de to maskinene produserer rundt 1600 plater hver dag. Et tall Alstad ønsker å øke. Snart skal altså fjorden erstatte de elektriske kjølemaskinene, såkalt kompressorkjøling. Men Alstad ønsker også at fjernvarmen, som de i dag bruker til oppvarming av rom, kan brukes inn i vinylplateproduksjonen.

– Vi elsker fjernvarmen. Den vil berge oss denne vinteren. Hadde vi varmet opp bygget kun med strøm, hadde strømregningen sett mye større ut, sier han.

I likhet med fjernkjøling er også fjernvarme 100 prosent klimanøytral. Varmen kommer fra overskuddsvarme ved avfallsforbrenningen, og sendes i underjordiske rør fra anlegget og ut i traseene i Sør-Rogaland. I Energiloven er det nedfelt at fjernvarmen skal være rimeligere enn strømprisen.

Marlein Undheim i Lyse Neo og daglig leder i Tou Scene, Per Arne Alstad.Bildet: Marlein Undheim i Lyse Neo og daglig leder i Tou Scene, Per Arne Alstad. Foto: Elisabeth Tønnessen

Rogaland leder an på frikjøling

Stavanger/Sandnes-regionen og Lyse er i førersetet i Norge når det gjelder å benytte frikjøling fra fjorden.

– I tillegg til den nye kjølesentralen på Lervig, rett ved Tou Scene, har vi flere frikjøleprosjekter på gang langs fjorden, sier Øistein Fosse Mathisen i Lyse Neo.

Tou Scene er en av om lag 50 vinylplateprodusenter i verden. Omdømmet deres, som særlig gjelder kvalitet, gjør at de har store kunder. Deriblant Daniel Lanois, som har produsert musikk for Bob Dylan, U2 og Peter Gabriel.

Men hvor viktig er egentlig miljø- og klimahensyn for en kunst- og kulturscene i en gjenopplivet bydel?

–  Det er veldig viktig. Vi tenker miljø i alt vi gjør, fra maten vi serverer til energien vi kjøper. Platene vi produserer mener vi har evig liv – det er ikke noe folk kaster. Og så lenge stabiliteten er like god på kjøling fra fjorden, er det ingenting som er bedre, sier Alstad.

(KILDE: Lyse AS)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår