For nå har et flertall i bystyret sørget for at alle eksisterende oljefyrer i hovedstaden skal skiftes ut. I tillegg skal det ikke bygges nye bygg med oljefyring.
Tiltaket er et ledd i å oppfylle kravene til reduserte utslipp i forbindelse med Kyoto-avtalen. Når oljefyrene skal være endelig ute av drift er ikke bestemt.
– Vi har sørget for at byrådet må lage en plan der målet er utfasing av oljefyring i Oslo. I stedet skal det satses på alternative energikilder, som vann, jord og sol. Strømforbruket skal ikke økes, sier Oslo Venstres Ola Elvestuen, som vant en for partiet viktig miljøseier da bystyret behandlet byens klimastrategi sist onsdag.
– Mulighetene for å tenke alternativt finnes allerede, teknologien er her. Det handler bare om politisk vilje for å få det til, sier Elvestuen. Ikke i skuffen
Bystyret vil også pålegge alle nye bygg over 250 kvadratmeter å ha vannbåren varme. Mer bruk av biobrensel, såkalte pellets, er et annet tiltak som vil bidra til at oljefyringen erstattes, mener Elvestuen – som forsikrer at denne planen, som også inneholder en lang rekke andre tiltak og mål, ikke bare skal havne i skuffen.
– Vi skal i alle fall sørge for at klimamålene følges opp i budsjettsammenheng, sier Elvestuen, som på akkurat det punktet faktisk har mulighet til å sørge for at løftet blir holdt, ettersom Venstre er «fast» budsjettpartner for Høyre/KrF-byrådet.
Bystyret har også satt et ambisiøst mål for seg selv: Oslo skal nemlig bli den ledende storbyen i Europa på å ta i bruk teknologi med null og svært lave utslipp i transportsektoren.
– Bystyret har gjort et historisk vedtak. Planen for å redusere klimaforurensningen fra Oslo er god. Skal vi nå Kyoto-målene, er vi helt avhengige av hva som skjer på lokalt nivå, sier Elvestuen. Tiltakene
Her er de andre tiltakene som skal gjøre Oslo til en pådriver i klimaarbeidet: Oslos utslipp av klimagasser skal reduseres med 50 prosent i forhold til 1990-nivå innen 2030.
Alle boligselskaper skal ha et energiregnskap.
Skjerpet innsats for energiøkonomisering i kommunale bygg.
Våtorganisk avfall skal kildesorteres, og plast skal samles inn og gjenvinnes.
Det skal vurderes å bygge et biobrenselanlegg.
Fjernvarmebruken skal dobles.
Nye enøk-tiltak i eksisterende bygninger.
Oslo, Akershus og Buskerud skal i større grad samordne transportplanleggingen for å gjøre energibruken så effektiv som mulig.
Solfakta
-I midten av sola er det 15 millioner grader, på overflaten er det om lag 6.000 grader.
-Sola er en av mer enn 100 milliarder stjerner i vår galakse
-Sola har 99,8 prosent av totalmassen i solsystemet vårt
-Grekerne kalte den Helios, mens romerne kalte den Sol.
-Sju tideler av sola er hydrogen. 28 prosent er helium, resten er metaller.
-Sola produserer 386 milliarder milliarder megawatt i sekundet
-Sola vil trolig lyse i fem milliarder år til.