Nyheter

Prioriterer sol og spillvarme

Bildet: Energi 21 trekker blant annet frem solenergi som et av satsingsområdene fremover. (Foto: Birgitte Henriksen)
Bildet: Energi 21 trekker blant annet frem solenergi som et av satsingsområdene fremover. (Foto: Birgitte Henriksen)
27.06.11: Energi 21, næringslivets forskningsstrategi for fornybar kraft, sin innstilling ble nylig overlevert Olje- og energiminister Ola Borten Moe, og Enova og Forskningsrådet ønsker den reviderte innstillingen velkommen.
Energi 21 prioriterer sol, offshore vind, balansekraft, karbonfangst og lagring, utnyttelse av spillvarme og nettutvikling når kursen for videre forskning på fornybar energi i Norge skal legges.

Energi ble etablert av Olje- og energidepartementet i 2008, for å utarbeide og implementere en nasjonal strategi for forskning og utvikling innenfor energisektoren.

Energi 21s innstilling ble overlevert Olje- energiminister Ola Borten Moe torsdag 16. juni.
– Enova og Forskningsrådet ønsker den reviderte strategien velkommen. I samarbeid med Innovasjon Norge står vi godt rustet til å følge opp de anbefalte satsningsområdene fra Energi 21. Vi er glade for at næringen har gjort tydelige prioriteringer og gjennom dette gitt oss signaler om hva de ønsker fremover, sier adm. dir. Nils Kristian Nakstad i Enova i en pressemelding.
 Energi21s strategi anbefaler økt støtte til test- og demonstrasjonsanlegg innen offshore vindkraft, vannkraft/pumpekraft og transmisjons-/distribusjonsnett. Støtte til test- og demoanlegg må omfatte både finansiering og regulatorisk tilrettelegging.

Energi 21 innstilling anbefaler også opprettelsen av et nytt forskningssenter på området fremtidens fleksible energisystem.

Anbefalingene i innstillingen fra Energi 21 innebærer en dobling av det offentliges bevilgninger til forskningsprogrammer innen fornybar energi og en økning av midlene til Enova, til forskningssentrene for miljøvennlig energi og vesentlig økt støtte til test- og demonstrasjonsanlegg.  

Solceller- styrket næringsutvikling
Solindustrien har vokst kraftig de seneste 15 årene og veksten vil fortsette. Norsk solindustri, en fremvoksende leverandørindustri og norske forskningsmiljøer ligger langt fremme og det finnes et stort potensial for norsk aktører i de deler av verdikjeden hvor de har komparative fortrinn.

 

Offshore vindkraft – næringsutvikling og ressursutnyttelse
Norge har komparative fortrinn også når det gjelder det raskt økende markedet for  offshore vind. Norsk olje- og gassindustri og maritim virksomhet har gode forutsetninger for verdiskapende leveranser til dette markedet.

 

Økt ressursutnyttelse gjennom balansekraft
Norge har et betydelig potensial som produsent og leverandør av balansetjenester som vil kunne øke utnyttelsen fornybar kraft i et integrert europeisk samarbeid. Dette krever forskning og utvikling over et bredt spekter, og innebærer store muligheter for økt verdiskaping samtidig som fornybarandelen i Europa kan økes.

 

Verdiskaping og verdisikring gjennom karbon fangst, transport og lagring
Karbonfangst og lagring (CCS) er en nøkkelteknologi for å nå klimamålene. Norge har allerede lagt ned store utviklingsressurser på dette feltet og ligger langt fremme i utviklingen mot kostnadseffektive løsninger. Gode løsninger vil også øke verdien av norske gassreserver i fremtiden.

 

Fleksible energisystemer – smartgrids
Alle mulighetene som er beskrevet i denne strategien krever fleksible energisystemer som integrerer fornybar kraft og er driftssikre i et langt mer komplekst system. 

 

Energiutnyttelse – konvertering av lavtemperaturvarme til elektrisitet
Spillvarmeutnyttelse og konvertering av lavtemperatur varme til elektrisitet er et felt med mange uløste problemstillinger og med et stort, uutnyttet potensial i Norge. Samtidig er mer effektiv bruk av energi av avgjørende betydning for å møte klimautfordringen.