Satser på vannbaserte kjølesystemer

 
Satser på vannbaserte kjølesystemerBildet: Hos Green Mountain Data Centre utenfor Stavanger har de tatt i bruk vannbaserte kjølesystemer for å møte framtidens datalagringsbehov
Med stadig flere datamaskiner innenfor datasenterets vegger, setter det også større krav til kjølesystemet. Nå tror Andrei Soloviev, nordisk salgssjef i Victaulic, at vannbaserte kjølesystemer er løsningen for å kunne oppbevare dataen på en tryggest mulig måte i framtiden.

Av Bjørn Laberg

Det har aldri blitt produsert mer data enn det gjøres i dag, og etterspørselen etter datalagring blir stadig større. De siste årene har datasentrene måttet klemme inn mer og mer datakraft i mindre rom for å møte dette behovet. Det fører til at datasenteret bruker mer energi og genererer mer varme, som legger større press på kjølesystemene for å sikre trygg og effektiv drift. 

Utfordringene med luftkjøling 

- Prosesstunge IT-løsninger som AI og avansert dataanalyse er blitt avgjørende for å drive bedrifter framover og sikre suksess. De færreste bedrifter kan imidlertid spå omfanget av slike IT-løsninger i årene framover, men de fleste kan slå fast at behovet vil være stort. Derfor er det helt essensielt å sikre fremtiden til datasentrene gjennom effektiv og trygg kjøling, forteller Andrei Soloviev, nordisk salgssjef i Victaulic.
Datasentre har stort sett brukt luftkjøling siden oppstarten, hvor kald luft blåses over eller sirkulerer rundt maskinvaren. Selv om også disse kjølesystemene har utviklet seg og blitt mer effektive, så byr luftkjøling på flere utfordringer. Først og fremst vil luftkjøling slite med å holde tritt med den økte tettheten av maskinvare og tunge prosessbelastninger som følger med fremtidens behov. 
- Mens det for 20 år siden var uvanlig å overstige en energitetthet på 2 kW per stativ med maskinvare i et datasenter, er den gjennomsnittlige tettheten i dag nærmere 10 kW per stativ. Noen applikasjoner overstiger til og med 40 kW per stativ, som tilsvarer varmen fra fire griller, forteller Soloviev, som mener vannbasert kjøling er mer effektivt enn å bruke luft.

Lavere driftskostnader

- Luftkjøling står for en betydelig andel av driftsutgiftene til et datasenter, og jeg tror man vil nå et punkt hvor man ikke lenger kan rettferdiggjøre de utgiftene som følger med luftkjøling. Væske er en mye mer effektiv måte å transportere bort varme på, sier Soloviev.
Siden væske kan lede varme bedre enn luft, kan væskekjøling håndtere datasenterets økende energitetthet mer effektivt og imøtekomme prosesskrevende IT-løsninger. I tillegg reduserer væskekjøling energiforbruket betydelig, og det bruker ironisk nok mindre vann enn mange luftkjølingssystemer, noe som kan føre til lavere driftskostnader. Væskekjøling tar også mindre plass og gir mindre støy.

Enklere å transportere

Væskekjøling fører også med seg noen miljøfordeler. I tillegg til å være mer energieffektivt enn de tradisjonelle luftkjøleløsningene, så er vann en mye bedre måte å frakte varmen bort fra datasentrene. 
- Varmen fra luftbaserte kjølesystemer, slipper vanligvis bare ut i atmosfæren fordi det er både vanskelig og kostbart å transportere over lange avstander. Oppvarmet vann er derimot enklere å transportere, som åpner for at dette biproduktet fra datasenteret kan brukes på nytt. Overskuddsvarmen kan for eksempel bidra til å varme opp nærliggende hjem og kontorer, forteller Soloviev. 
- En annen faktor som er verdt å se på når du vurderer rørsystem, er hvilke løsninger som er designet for å kunne operere til enhver tid, samtidig som det enkelt kan tilpasses og utvides, mener han.

Holdbart og tilpasningsdyktig 

- Rørløsninger basert på tradisjonelle rørkoblingsmetoder som sveising og flensing, er vanskelige å tilpasse i et operativt datasenter. Løsninger basert på rillede, mekaniske koblinger gir et mer pålitelig, holdbart og tilpasningsdyktig rørsystem, sier Soloviev, som gleder seg over at flere datasentre nå bruker Victaulic sine løsninger.
- Vi jobber med et bredt utvalg av leverandører av væskeløsninger for å kunne levere løsninger som møter utfordringen med den høye maskinvaretettheten i både nye og operative datasentre i dag.
Rillede mekaniske rørkoblingsløsninger er anbefalt datasentre som vil ha muligheten til å tilpasse og utvide, fordi man trygt og effektivt kan gjøre nye installasjoner uten å avbryte driften, sier han.

Hver kvadratmeter teller

Samtidig eliminerer man både helse- og brannrisiko forbundet med andre rørkoblingsmetoder, som sveising. I tillegg vil rillede mekaniske rørkoblingsløsninger være plassbesparende, som er en stor fordel i et datasenter, hvor hver kvadratmeter teller. En av de største utfordringene med datasentre er at bransjen er i stadig utvikling. Det er derfor vanskelig å spå hvilke teknologier som vil være ledende, hvilke som vil bli standarden for framtiden, eller hva man skal forvente om fire-fem år. Soloviev er imidlertid sikker på en ting:
- Temperaturen i dagens datasentre stiger i takt med det økte behovet for datalagring, derfor er det viktigere enn noensinne å få sikret framtiden til datasentrene med det siste innen kjøleløsninger, sier han avslutningsvis.

Bildet: - Rørløsninger basert på tradisjonelle rørkoblingsmetoder som sveising og flensing, er vanskelige å tilpasse i et operativt datasenter. Løsninger basert på rillede, mekaniske koblinger gir et mer pålitelig, holdbart og tilpasningsdyktig rørsystem, mener Soloviev. Bilde fra Green Mountain Data Centre.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår