Nyheter

Strengere radon-regelverk

Bildet: Radon i inneluft er den hyppigste årsaken til lungekreft etter røyking
Bildet: Radon i inneluft er den hyppigste årsaken til lungekreft etter røyking
22.02.11: Den nye strålevernforskriften setter strengere krav til radon for både skoler, barnehager og utleieboliger. Kravene må være oppfylt innen første januar 2014.
Av Birgitte Henriksen

Den nye strålevernforskriften som trådte i kraft 1. januar i år innebærer blant annet at alle barnehager og skoler skal ha så lave radonverdier som det er praktisk mulig å få til, og alltid under 200 Bq/m3. Dersom det overstiger 100 Bq/m3 skal det alltid gjennomføres tiltak for å redusere nivået, melder Statens strålevern. 

Overgangsperiode
Kravene gjelder alle skoletrinn til og med videregående, både private og offentlige. For grenseverdiene er det gitt en treårig overgangsperiode slik at alle skoler og barnehager skal få tid til å måle radon og iverksette reduserende tiltak innen første januar 2014. Kravene er ikke nye, men en styrking av gjeldende regulering i forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler.

Utleie
Kravene gjelder også for utleieboliger. Alle som leier ut bolig må nå måle radon, og dersom målingene viser for høye nivåer, har utleier ansvaret for å utbedre dette. Også her er maksgrensen 200 Bq/m3 og tiltaksgrensen på 100 Bq/m3. Radonreduserende tiltak må følges opp av en ny måling for å kontrollere at de har hatt tilstrekkelig effekt. Fristen for å få verdiene i orden er 1. januar 2014. Dette gjelder for alle former for utleieboliger, både de som leies ut av det offentlige, virksomheter og private, inkludert leiligheter og hybler i tilknytning til egen bolig.

Så lavt som praktisk mulig
Å puste inn luft som inneholder den radioaktive gassen øker risikoen for lungekreft, og risikoøkningen bestemmes av hvor lang tid man utsettes for radon og av hvor høyt radonnivået er. Radon i inneluft er den hyppigste årsaken til lungekreft etter røyking, og forårsaker rundt 300 dødsfall årlig i Norge. Risikoen blir lavere jo lavere radonnivåene er, og derfor bør nivåene alltid være så lave som praktisk mulig. Dette er også et generelt krav i strålevernforskriften, i tillegg til grenseverdiene.

Tiltaksgrensen er satt til 100 Bq/m3, som betyr at dersom en måler radonnivåer høyere enn dette, som for eksempel 150, 400 eller 2000, må tiltak settes igang for at nivåene skal bli så lave som praktisk mulig. Dette må dokumenteres, og maksimumsgrensen er på 200 Bq/ m3 – et nivå som aldri skal overstiges.