Olimb har fått henvendelser fra en rekke ulike interesseorganisasjoner som mener Råde-firmaet bør komme på banen med et av sine spesialfelt, nemlig styrt boring. Ved å benytte denne metoden vil kulturlandskapet gjennom Østfold og Vestfold bli bevart, og landbruksområder og infrastruktur vil bli berørt i svært begrenset omfang.
– Med styrt boring kan traseen legges så dypt som Statnett selv ønsker det. Olimb tok i bruk metoden for 15 år siden, og opererer i dag over hele landet, sier daglig leder i Olimb Anlegg AS, Tor-Erik Olimb til VVS aktuelt.
Luft eller kabel
I motsetning til vekselstrøm har ikke likestrøm tilsvarende tekniske begrensninger i forhold til mulig kabellengde. Prosjektleder i Statnett, Ole Johan Hjemås mener ulempen primært er knyttet til kostnadsøkning for hele forbindelsen fra Tveiten til Trollhättan.
– Kostnadsforskjellen mellom luftledningsalternativene og kabelalternativene kan bli betydelige, men kanskje noe mindre i dette prosjektet, hovedsakelig fordi omformingen til likestrøm skjer uavhengig av om det velges luftledning eller kabel. Den mest åpenbare fordelen med kabelløsningen er en antakelse om mindre miljøvirkninger totalt sett, sier Hjemås, og det er dette poenget Olimb mener de kan bidra med.
Styrt boring
– Med vår metode kan vi på ned på flere meters dyp uten at det koster noe mer. Dermed borer vi oss fram under både fornminner og dreneringer, og kablene blir dermed heller ikke utsatt for vær og vind. Ei mast har en levetid på 70 år, mens et varerør for en strømkabel har 200 års levetid, hevder prosjektleder i Olimb Anlegg AS, Arne Valle.
– Mens norske myndigheter slår fast at de satser på luftspenn er svenskene langt foran med etablering av miljøvennlige kabler. Dersom valget til slutt faller på landkabel vil vi gjerne bidra med vår kompetanse, sier Tor-Erik Olimb til VVS aktuelt