Vannfontener - en mulig smittekilde av Legionella

 
Vannfontener - en mulig smittekilde av LegionellaIllustrasjonsbilde: iStock
Vannfontener er populære og kreative innslag i det offentlige rom en varm sommerdag, men kan også skape hodebry i forhold til bakteriell vekst.

Fontener ble historisk sett først brukt som en tilførsel av drikkevann og også til daglig bruk som vasking og bading. Når behovet for felles drikkevannskilde i byer ble borte ble fontene stående som kunstneriske innslag i et by-miljø.

- SGI Compliance har over en lengere periode jobbet tett med eiere og driftere av utendørs fontener og på det grunnlaget gjort seg noen erfaringer rundt bakteriell vekst, drift og vedlikehold av disse, sier Kenneth Riisa, avdelingleder Rådgivning og Service, i SGI Compliance.

Fontenene rundt om har mange forskjellige konstruksjoner når det kommer til oppbygning. Riisa mener et fellestrekk for mange av de,  er at de gjenbruker vannet gjennom å sirkulere det i et lukket system.

Gode forhold for bakteriell vekst

- Det samme vannet blir da benyttet om og om igjen. Dette skaper i mange tilfeller gode forhold for bakteriell vekst i det stillestående vannet enten i oppsamlingstanken eller i et vannspeil. Ettersom fontener i de fleste tilfeller skaper mye aerosoler, må man spesielt være obs på oppblomstring av Legionella-bakterien, sier Riisa.

Legionella er en gruppe bakterier som finnes helt naturlig rundt oss i små mengder, men under visse omstendigheter kan bakterien forårsake sykdom hos mennesker. Legionellabakterien trives i stillestående vann og ved temperaturer på mellom 20-50 °C. I Norge er utedørstemperturen normalt lav, men under varme perioder om sommeren øker forholdene for Legionellabakterien.

- Man har funnet store oppblomstring av Legionella i fontener som har blitt sporet til Legionellasykdom hos mennesker. Ved utendørsfontener i parker eller bymiljø vil det normalt være mange mennesker som ferdes, og dermed mange som eksponeres for aerosol, understreker han.

Risikovurdering like viktig på fontener som dusjanlegg

Fontener, der vanntemperaturen er over 20 °C, kan være potensiell smittekilde for legionellabakterier og omfattes derfor av forskrift om miljørettet helsevern, kapittel 3a: krav om å hindre spredning av Legionella via aerosol.

- Fontener er svært variabelt oppbygd og det er derfor viktig å kartlegge anlegget for å finne ut om det representerer en kilde til potensiell smitte. SGI Compliance har på bakgrunn av mange års erfaring med Legionellaforbyggende arbeid i tappevannssystemer laget egne interne føringer for risikovurdering og drift av fontener, sier Riisa.

- I en risikovurdering bør man i korte trekk kartlegge alle elementene som skaper fare for oppblomstring av Legionella og annen bakteriell vekst. Dersom en fontene vurderes til å ha høy grad av aerosol-dannelse og gunstige forhold for bakterievekst bør et spesielt tilpasset driftsprogram innføres, sier Kenneth Riisa, avdelingleder Rådgivning og Service, i SGI Compliance, avslutningsvis.

Bildet: Kenneth Riisa, avdelingleder Rådgivning og Service, i SGI Compliance

Om SGI Compliance:
SGI Compliance er et uavhengig service- og kompetanseselskap innen vannbehandling, farlige materialer, brannsikkerhet, kjemisk rens, legionellakontroll og tilknyttede HMS-tjenester.SGI Compliance består av et tverrfaglig team med høy kompetanse innen biologi, bioteknologi, kjemi og VVS.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår