VA-yngre

130 unge fagfolk besøkte Vannsenteret

Foto: Jørn Søderholm

Vannsenteret var vertskap da deltakere på VA-yngres årsseminar kom på besøk. En stor gruppe fagfolk med ulik bakgrunn, og med ett fellestrekk: Engasjement for vannbransjen.

Tekst og foto: Jørn Søderholm

Med en krevende, men vellykket logistikk ble de 130 deltakerne fra VA-yngres årsseminar delt inn i grupper som fikk se og benytte Vannsenterets trenings- og demoanlegg på ulike stasjoner. Her ble det demonstrert blant annet blågods, lekkasjesøk, rørinspeksjon, rørfornying med strømpe, en pumpestasjon i samarbeid med Ås kommune og NMBUs anlegg for overvannshåndtering i parken. Det ble også gitt en orientering om Vannsenterets leveranser og planer framover.

– Det er jo veldig fint at vi har fått mulighet til et besøk her koblet til årsseminaret, sier Elisa Winger-Eggen, leder for VA-yngre.

Elisa Winger-Eggen, leder i VA-yngre
Elisa Winger-Eggen, leder i VA-yngre

Hun er glad for at besøket lot seg gjennomføre så godt, tross en krevende logistikk med så mange deltakere.
– Vi er en veldig god gjeng i VA-yngre, med ulike bakgrunner og interesser. Vannsenteret treffer nesten alle, siden det er så mye interessant man kan se og lære her. Vannsenteret har vært mye omtalt i det siste, og mange er nysgjerrige på å besøke det, sier hun.

Winger-Eggen beskriver førsteinntrykket som over forventning.

– Det er tilrettelagt for at du kan se og ta på ulike rørdeler og viktige komponenter på ledningsnettet. Du får bedre innsikt i det praktiske. Det var også lagt inn en fin vandring gjennom parken, der vi fikk lære mye om hvordan de håndterer overvann, sier hun.

Ås kommune – pumpestasjon

En pumpestasjon var én av postene de besøkende fra VA-yngre var innom. Nærmere bestemt en avløpspumpestasjon bygd for Ås kommune i 2021. Thor Woldvik (Axflow) kunne stolt vise fram pumpestasjonen han selv var prosjektleder for.

– Det er kjempebra at vi fikk vist denne stasjonen her. Vi var underleverandør til hobedentreprenør, og vi fikk bruke vårt prinsipp med betongsumper: Én våt og én tørr. Det systemet fikk vi brukt her, og det er moro å få vise fram. Så lærer de unge seg hvordan ordentlige stasjoner skal se ut, humrer en entusiastisk Woldvik.

Han har over 30 års erfaring med å bygge styretavler for vann og avløp. Sammen med en kollega kollega tok han imot seks grupper i løpet av dagen.

– Du får veldig mange spørsmål, og mange morsomme spørsmål. Noen kan litt, og noen har spesialfelt på det ene og det andre. Det blir alltid interessante samtaler av det, sier Woldvik.

Han understreker viktigheten av å rekruttere unge til bransjen:
– Vi vet jo at vi trenger disse folkene framover. Det skal brukes milliarder på vann og avløp i mange år. Derfor er det veldig viktig å få med de yngre, sier Woldvik.

Driftsingeniør og rørlegger

De fleste deltakerne på VA-yngres årsseminar besøkte Vannsenteret for første gang. Sigrid Sagen (36) var en av dem, til daglig driftsingeniør på ledningsnett i Asker kommune.
– Jeg har hørt om Vannsenteret, men ikke sett det. Asker kommunes virksomhetstur hit i høst gikk jeg glipp av fordi jeg var i permisjon. Så det var fint at jeg fikk se det nå, sier Sagen.

Sigrid Sagen i samtale med driftsoperatør Rune Dahle i Nordre Follo kommune, som sto for demonstrasjon av lekkasjesøk.
Sigrid Sagen i samtale med driftsoperatør Rune Dahle i Nordre Follo kommune, som sto for demonstrasjon av lekkasjesøk.

Hun er utdannet sivilingeniør ved Universitetet i Edinburgh.
– Det er veldig fint å kunne slå sammen årsseminaret med dette besøket. Det er fint å være ute, vi var veldig heldige med været og det hele ble en flott opplevelse.

Rørlegger Jan Vidar Andersen (38) fra Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune var en annen førstegangsbesøkende.
– Jeg hadde ikke hørt om Vannsenteret før vi meldte oss på, men dette var et veldig bra opplegg, sier Andersen.

Han er utdannet rørlegger, og har lang erfaring fra servicearbeid som VVS-rørlegger før han begynte i Oslo VAV for halvannet år siden. Vannsenteret mener han er et viktig sted for erfaringsdeling og kunnskapsutvikling.

Rørlegger Jan Vidar Andersen i Oslo VAV

– Det er nyttig for oss rørleggere som jobber med vann og avløp. Overgangen fra VVS til VA-bransjen var stor, men jeg trives som bare det og blir nok her, sier han.

Viktig møteplass for bransjen

Sjur Tveite, daglig leder ved Vannsenteret, er svært fornøyd med å kunne ønske så mange medlemmer fra VA-yngre velkommen.

Sjur Tveite orienterer en av VA-yngre-gruppene om Vannsenterets leveranser og planer i 2025
Sjur Tveite orienterer en av VA-yngre-gruppene om Vannsenterets leveranser og planer i 2025.

– Det er utrolig inspirerende å møte så mange kunnskapsrike og motiverte deltakere som vil være med å forme fremtidens vannløsninger, sier Tveite. – VA-yngre spiller en avgjørende rolle i rekrutteringen av nye ressurspersoner til en bransje som er helt essensiell for samfunnet vårt.

Han roser nettverkets evne til å skape faglige diskusjoner, vise frem spennende teknologi og engasjere seg for bærekraftige løsninger.

– Med dette bidrar de til utvikling og at vi får nye, dyktige hoder og hender inn i vannbransjen. Akkurat det vi trenger for å møte fremtidens utfordringer, avslutter Tveite.

(KILDE: vannsenteret.no)

Se flere bilder fra besøket (Foto: Jørn Søderholm):

logo
Bjørn Laberg