Aktuelt

150 meter høye vindkrafttårn i limtre

For vindkrafttårn over 100 meter behøver man en større basediameter enn hva som kan transporteres på vanlig vei. Derfor vil det være veldig gunstig å ha tårn i moduler
For vindkrafttårn over 100 meter behøver man en større basediameter enn hva som kan transporteres på vanlig vei. Derfor vil det være veldig gunstig å ha tårn i moduler

Vindkraft blir generelt mer kostnadseffektivt jo større tårnene bygges. Problemet er at for tårn over 100 meter behøver man en større basediameter enn hva som kan transporteres på vanlig vei. Konvensjonelle ståltårn dels derfor i sylindriske transportenheter. For å kunne ha små basediameter på høye tårn kreves store mengder av stål, noe som gjør det svært kostnadsfullt å produsere og transportere når høyden øker.

Nå utvikler det svenske innovasjonsselskapet Modvion, i samarbeid med blant annet Moelven Töreboda, en løsning på dette dilemmaet. Modulære tårn som kan bygges i limtre vil senke kostnadene og utslipp til miljøet vesentlig. Dette skriver Moelven på sine nettsider.

− Med moduler kan tårnene stables inn i hverandre, noe som gjør at de tar betydelig mindre plass, og dermed er mye enklere og billigere å transportere. Materialvalget gjør at vi regner med at å konstruere 150 meter høye tårn vil føre til 30-40 prosent lavere kostnader sammenliknet med stål, sier Otto Lundman på Modvion i artikkelen.

Bærekraftig på alle måter

Vindkraftstårn i limtre blir ikke bare billigere og enklere å produsere og transportere, og derfor mer økonomisk holdbart, men de har også større bedre sosial profil.

 – Naturligvis skal vi bygge klimasmarte energiløsninger i et klimasmart material som limtre. Men vindkraftstorn i limtre har også en større legitimitet blant mennesker i de skogs- og landbrukslandskapet som de oftest plasseres, sier han.

I 2020 skal den første prototypen være klar

Nå pågår arbeidet med å bygge prototypen på Moelven Törebodas fabrikk, og i 2020 skal det første fullskala vindkrafttårnet i limtre være klart.

Prosjektet støttes finansielt av energimyndighetene. Det er også et samarbeid mellom Modvion, Moelven Töreboda, Pretec, Skellefteå kraft, Teknos, Iggesunds plast och målningsteknik, Polygon, Sioo, Cardolite, Nordtec, Rise och Chalmers.

(Kilde: Moelven)