Byggautomasjon

Sparer 22 prosent energi gjennom tilstedeværelsesbasert styring av møterom

Foto: Schneider Electric

En ny studie fra Schneider Electric viser at kontroll- og automatiseringsløsninger basert på tilstedeværelse i møterom kan redusere energiforbruk og karbonutslipp i kontorbygg med 22 prosent.

Saken oppsummert:

  • En studie gjennomført av Schneider Electric i et smart bygg i London kvantifiserer effekten av energisparetiltak i kontorbygg.
  • I eksperimentperioden opplevde møterommene i studien en reduksjon i driftsrelatert energiforbruk og karbonutslipp på 22 prosent.

Schneider Electric offentliggjorde nylig en forskningsrapport som viser at tilstedeværelsesbasert styring av møterom fører til gjennomsnittlig 22 prosent lavere energiforbruk og karbonutslipp.

Studien ble offentligjort på MIPIM 2025 i form av en rapport med tittel Reduksjon av CO2 i den virkelige verden: tilstedeværelsesbasert romstyring har stor innvirkning på kontorbygg.

Studien er et tydelig bevis på effekten av smartbygg-teknologi og kan være spesielt relevant for eiendomsbesittere som vurderer å ta i bruk energieffektive løsninger, men ikke er interessert i omfattende oppgraderinger av bygg.

Følgende funn er spesielt interessante:

Energieffektivitetsgevinster

Studien beviste at møterom er ledige i 76 prosent av tiden i en vanlig arbeidsuke. Styring basert på tilstedeværelse sørger for at møterom som ikke er i bruk, kan holdes i hviletilstand med et lavere temperaturnivå og minimal bruk av ventilasjon, belysning og pluggbelastning, noe som betydelig reduserer deres energiforbruk. Med pluggbelastning menes strømforbruket knyttet til kontorutstyr koblet til stikkontakter, som datamaskiner, skjermer, skrivere, ladere, kaffemaskiner, kontorlamper, kopimaskiner og vannkjølere.

Energi- og CO2-kutt

Studien sammenlignet dager med høyt belegg med dager med lavt belegg over en 4-ukers periode. I dager med lavt belegg var energiforbruket i møterommene gjennomsnittlig 22 prosent lavere enn i dager da møterommene var i bruk, med en tilsvarende reduksjon av CO2-utslipp. Dette takket være at viftekonvektorer, belysning og pluggbelastning ble slått av ved hjelp av tilstedeværelsesbasert styring av møterommene.

Kostnadsbesparelser og ROI

Investeringen i avanserte bevegelsessensorer hadde en estimert betalingstid på to år. Dette viste seg dog å være et konservativ anslag som baserte seg bare på analysen av energibesparelser på romnivå. Dersom energibesparelsene knyttet til andre ventilasjonskomponenter som luftbehandlingsenheter hadde blitt inkludert, ville tilbakebetalingstiden sannsynligvis vært enda kortere.

Innendørs luftkvalitet og komfort

Til tross for bruken av styring, forble verdier for karbondioksid, relativ fuktighet og flyktige organiske forbindelser (VOC) innenfor det bransjeanbefalte området, uten å kompromittere beboernes velvære.

En modell for energieffektive, smarte bygg

Studien ble utført i løpet av januar og februar 2024 på «150 Holborn» i London; et 18 500 kvadratmeters kontorbygg på 9-etasjer som ble prosjektert med bærekraft og komfort i fokus. Bygningen ble utstyrt med teknologi som moderne bygningsstyringssystem (BMS) EcoStruxure™ Building Advisor, IoT- sensorene EcoStruxure™ Connected Room Solution, og et integrert rombestillingssystem via Planons Integrated Workplace Management System.

Anlegget ble valgt som et ideelt testprosjekt for å evaluere effekten av energisparetiltak i et reelt miljø. Studien analyserte hvordan deteksjon av tilstedeværelse i sanntid kan optimalisere inneklima og redusere unødvendig energiforbruk, samtidig som innendørs luftkvalitet og beboerkomfort opprettholdes.

– Denne studien beviser hvordan enkle, smarte justeringer av rominnstillinger kan ha en målbar innvirkning på energieffektivitet og karbonutslipp, uten å gå på bekostning av komfort eller luftkvalitet, sier Jean-Marc Zola, Building Segments President i Schneider Electric.
– Disse besparelsene er ikke hypotetiske – de er basert på reelle data fra en kontorbygning i full drift.

En skalerbar blåkopi for smartere kontorer

150 Holborn-studiet tar for seg energiforbruk i et toppmoderne smart bygg. Rapportens funn kan lett anvendes på både nye og eksisterende kontorlokaler. Lignende besparelser kan oppnås i enhver bygning utstyrt med et moderne BMS og sensorbasert tilstedeværelsesdeteksjon.

I en tid hvor bedrifter står overfor økende press for å redusere sitt karbonavtrykk og driftskostnader, representerer løsninger som romstyring en tilgjengelig, og svært effektiv strategi for næringsbygg. Forskningsrapporten gir Schneider Electric fornyet håp om å kunne redusere utslipp ved å gjøre bygg smartere og mer energieffektive.

Last ned rapporten her.

logo
Bjørn Laberg