Bildet: -Utførelseskontroll på de tekniske installasjonene har vi ivaretatt ved gode instruksjonsmanualer fra dag én, samt jevnlige befaringer og oppfølginger på byggeplassen, forteller Erling Weydahl i Multiconsult.
Allerede i 2005 satte de krav om at bygget skulle innfri de nye energikravene i EUs bygningsenergidirektiv, tilsvarende et B-merket bygg. Enova har vært på befaring fire måneder før innflytting, meldes det på enova.no.
Multiconsult visste at de nye energikravene ville komme, men ikke når og hvordan de ville bli. Kravene er derfor beregnet som beskrevet i rapporten Energimerking av Næringsbygg (SINTEF 2005) som er et foreløpig utkast til energimerkeordningen. Energimerkeordningen skal bygge på revidert byggeforskrift som var ferdig i februar 2007 (TEK07) og som trer i kraft først fra august 2009. Kravet i TEK07 for kontorbygg er 165 kWh/m², mens kravet for vektet tilført energi er 120 kWh/m² for å oppnå B-merke i følge utkastet. Mulitconsult sitt kontorbygg har fått støtte som forbildeprosjekt hos Enova.
– For oss som selv jobber som rådgivere i byggbransjen, var det viktig å gå foran med et godt eksempel på et bygg som er moderne og fremtidrettet energimessig. Ikke minst hadde vi som rådgivere kunnskapen som skulle til for å sette kravene, forteller Erling Weydahl i Multiconsult.
For å forsikre seg om at de ville treffe de tiltakene som måtte til for å møte kravene, ble Weydahl engasjert som rådgiver på prosjektet, men engasjert av utbygger. Multiconsult har hatt flere forskjellige roller i prosjektet, både rådgivning for utbygger og prosjektering og kontroll for entreprenørene. Fra Multiconsults side har de hatt en egen prosjektgruppe og styringsgruppe der andre i Multiconsult sitter som oppfølger av leiekontrakten.
Weydahl forteller at de har hatt mange og spennende diskusjoner både internt og i prosjekt- og styringsgruppen, med utbygger for å komme frem til de økonomisk optimale løsningene for å oppfylle energikravene.
– Multiconsult har måttet fire en del på det opprinnelige visuelle uttrykk for å imøtekomme energikravene vi har satt oss. Blant annet var bygget planlagt mer transparent enn slik det fremstår i dag, forteller han.
Driften blir avgjørende
Kravene Multiconsult har satt til utbygger var basert på verdiene i rapporten myndighetene bestilte fra SINTEF. Når det gjelder hvilken inndeling energimerkene skal ha, er ikke dette vedtatt ennå, men foreløpig har et B-merket bygg et vektet energiforbruk på ca. 120 kWh/m² per år. Et B-merket bygg tilsvarer, i følge Multiconsults beregninger, 75 prosent av myndighetens krav i TEK07.
– Det som imidlertid vil bli helt avgjørende for hvilke energiresultater vi oppnår er hvordan vi drifter bygget når det tas i bruk, sier Weydahl.
– For å forsikre oss om at det blir ivaretatt, skal en person fra oss som er spesialist innenfor tekniske systemer fra seksjon energi og miljø, ha ansvar for at energieffektiviteten i driften ivaretas optimalt. Dette skal gjøres gjennom aktiv driftsoppfølging med et webbasert SD-anlegg og et tilsvarende energioppfølgingssystem, men ikke minst ved informasjon til brukere av bygget. Vi har også satt krav om at alle driftsavtaler godkjennes av oss, forteller Weydahl.
Reell driftstid og behovsstyring i fokus
Lysstyring og ventilasjon etter behov, effektiv bruk av solvarme og sollys (utvendig solskjerming og innvendige blendingsgardiner), bruk av fjernvarme og 80 prosent varmegjenvinning for de fleste ventilasjonsanleggene, er noen av energitiltakene i dette moderne næringsbygget.
– Vi har vært svært nøye med å tilpasse bygget til den reelle driftstiden vi forventer at bygget vil ha og har basert oss på stor grad av behovsstyrte anlegg. Både lys og ventilasjon styres etter behov og er inndelt i forskjellige soner i bygget.
– Hadde vårt nybygg blitt bygget tradisjonelt med lite eller ingen behovsstyring, ville bygget ha brukt over 300 kWh/m², forteller Weydahl. Det skyldes den lange brukstiden dette bygget forventer å få.
Hva er det viktigste dere har erfart gjennom dette prosjektet?
– Noe av det viktigste vi har erfart er viktigheten av at de energieffektive løsningene planlegges så tidlig som mulig i byggefasen. I tillegg har et godt samarbeid med arkitekt vært et viktig premiss. Fokus på opplæring til de ulike fagpersoner som er involvert – få de med ”på laget”, og god informasjon til alle involverte i prosjektet, har vært viktige suksesskriterier for oss, forteller Weydahl.