I tillegg vil de score høyt når privatboliger ifølge Bygningsdirektivet skal energimerkes neste år. Trondheimsfamilien som satset på hybridbil til over 300.000 kroner, vil nok få problemer med å gå av med seieren i finalen på NRK torsdag kl. 19.55.
Fra luft til vann
Familiene fikk 25.000 kroner hver fra Miljøverndepartementet for å gjøre en stor miljøinvestering. Familien i Trondheim valgte å kjøpe hybridbilen Toyota Prius til over 300.000 kroner, mens familien Gjelsvik investerte en brøkdel i en Stinger luft/vann varmepumpe som både gir varmt tappevann og vannbåren varme – og meget store energibesparelser.
Stinger henter energi fra uteluften og produserer varmt vann til både tappevann og vannbåren gulvvarme. Denne effektive løsningen egner seg godt både ved nybygg, modernisering eller utskifting av forurensende gamle oljekjeler.
Folkets miljømaskin
– Familien Gjelsvik vil redusere strømregningen og øke bokomforten samtidig som de slår et slag for miljøet. Ved å investere i en moderne luft/vann varmepumpe oppnås både vannbåren gulvvarme, varmt tappevann og en betydelig lavere strømregning, påpeker Richard Granskogli hos produsenten Klima og Varmeteknikk AS. Hittil er det solgt og montert tusenvis av enheter i Norge siden introduksjonen for fire år siden, og ingen driftsfeil er rapportert.
Stinger er en pengebesparende miljømaskin. Den er Norges mest solgte luft/vann varmepumpe og produseres i Moss. Teknologien er utviklet i samarbeid med amerikanske Carrier, pioneren innen kulde- og varmeteknologi.
Eksportsuksess
Resultater har det blitt. Granskogli er mest fornøyd med de gode tilbakemeldingene fra kundene, men legger til at det også er hyggelig å toppe salgsstatistikken i Norge. Dette har blitt lagt merke til i våre naboland. Eksporten til Sverige, Finland og Danmark har nådd betydelige volumer. Dette har igjen spredt seg videre slik at flere land nå banker på døren for å få tak i den norske energisparende varmepumpen.
Krev kvalitet
– Ettersom klimaproblematikken har kommet mer på dagsorden ser vi at kundene er mer og mer bevisste på varmepumpens faktiske ytelse og hvor mye den selv faktisk forbruker av strøm. Dette er bra, for det er stor forskjell fra varmepumpe til varmepumpe, påpeker Granskogli. Han anbefaler forbrukerne å sjekke at pumpen har R410a som kjølemedie og at den har en inverter kompressor før de gjør sin investering.
– Med bevisste forbrukere som familien Gjelsvik i Bergen i fokus fremmes denne miljøvennlige teknologien, og jeg har stor tro på at de vinner torsdagens Krafttak-finale på NRK klokken 19.55.
Nå skal alle boliger Energimerkes
Neste år starter offentlige myndigheter energimerking av samtlige norske privatboliger. Konsekvensene blir store for Ola og Kari Nordmann. Forbrukerrådet støtter tiltaket, som er et resultat av det nye EU-tilpassede Bygningsdirektivet.
– Alle privatboliger skal energimerkes allerede neste år, og tiltak som å sette inn varmepumpe vil gi store positive utslag. Familien Gjelsvik i Bergen vil dermed vinne uansett på sitt kloke valg, påpeker Richard Granskogli og Kent Willén(bildet).
– Med uro i boligmarkedet, svingninger i renten, en strømpris som helt sikkert vil øke jevnt og trutt og det nye kravet til energimerking, vil det være klokt av huseiere å oppgradere sine hjem slik at deres hus er forberedt med en god, miljøriktig, moderne varmeløsning når energimerkingen iverksettes allerede neste år.
– Når energimerkingen av boliger iverksettes neste år vil konsekvensene bli betydelige. For å sitere Forbrukerrådet: Skal du handle vaskemaskin eller kjøleskap er det en selvfølge at du får opplysninger om hvor mye strøm produktet trenger. Slike opplysninger er som regel fraværende når du kjøper hus eller leilighet i dag. Dette til tross for at 2/3 av strømregninga går til oppvarming, og at det er store forskjeller i oppvarmingsbehovet mellom ulike hus. For en vanlig huskjøper er det vanskelig å sammenlikne byggeteknisk standard og energiforbruk til ulike boliger. Derfor kan et dårlig isolert hus oppnå en like bra pris som et godt isolert hus, selv om det sluker strøm og er dyrt i drift. Men den merkeordningen vil forhåpentligvis få slutt på dette.
– De som ender opp med noe dårligere enn et A-merket hus må forvente at boligprisen vil synke. Nye boliger må bygges i henhold til bygningsdirektivet, og de eldre som ikke oppgraderes vil få et merke som går fra A til G. A er topp mens G er elendig. I et svakt boligmarked er det marginene som avgjør. Det vil kanskje gå så langt som at banken vil kreve Energisertifikatet fremlagt når du søker finansiering, og det er klart husets driftsutgifter får betydning når familiens samlede utgifter beregnes i fremtiden.