20.02.08: Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune sliter med store mengder fettavleiringer i sine avløpsrør. Problemene er nå så store at kommunen har problemer med å gjennomføre ordinære rørinspeksjoner. Det sier driftsleder Robert Nilsen i seksjonen for teknisk beredskap i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune til VVS aktuelt.
Bildet: Det må kraftige biler til for å gjøre jobben med avløp i Oslo kommune, sier driftsleder Robert Nilsen.
Av Odd Borgestrand
– Vi opplever at norske husstander bruker mer og mer matolje. Dette finnes det ikke noen returordning for, og det går dermed i avløpskummer eller i toalettet, gjerne etterskylt med kaldt vann. Det betyr at fettet stivner raskt i våre avløpsrør og vi får betydelige fettavleiringer, sier Nilsen.
– Problemene er størst i PVC-rørene, der vi har problemer med ordinær rørinspeksjon. Derfor må vi bruke betydelige ressurser på spyling før vi kan foreta nødvendige rørinspeksjoner. Driftskostnadene har økt som følge av det økte forbruket av matolje, sier Nilsen.
Han mener det kan bli nødvendig å sette ut fettutskillere utenfor store boligblokker, slik at kommunen med jevne mellomrom kan hente dette ut fra en utskiller i stedet for å bruke store ressurser på å ”grave” fettet ut av selve avløpsrørene med kostbart utstyr og tidkrevende arbeid.
Problemene er ekstra store i Oslo sentrum, der det er stor konsentrasjon av restauranter som ikke følger de nødvendige tømmerutinene. Dermed går fettet også fra restaurantene rett ut på nettet. Det kan også være fettavskillere som står i for varme rom, slik at fettet ikke synker ned i avskilleren, men blir med vannet ut i rørene.
-Vi ønsker primært å montere fettavskillere i enhver kjøkkenbenk. Mot et lite gebyr kan denne avskilleren tømmes og vi kan også innføre en panteordning for selve avskilleren, mener Nilsen, som har sendt forslag om en utredning av problemene til byens politiske myndigheter.