21.05.08: Det kommunale avløpsnettet fortsetter å forfalle. Basert på kommunenes egenrapportering er gjennomsnittlig fornyelsestakt for kommunalt avløpsledningsnett iberegnet til 175 kilometer i året, tilsvarende 0,5 prosent av det totalt ledningsnett.
Bildet: Gamle rør blir fortsatt skiftet ut i svært lav takt.
Regionalt ligger fornyelsen av ledningsnettet på 0,49 prosent for Nordsjøfylkene (Østfold til og med Vest-Agder) og 0,54 prosent for øvrige deler av landet. Avløpsledningsnettet har imidlertid større utstrekning i de sørøstlige deler av lander, slik at det derfor totalt sett likevel fornyes flere kilometer i Nordsjøfylkene, om lag 96 kilometer, enn øvrige deler av landet, om lag 79 kilometer. Dette skriver bladet Rehab Nytt.
Statistisk Sentralbyrå mener fornyelsestakten er faretruende lav. Fornyelse av avløpsnettet er avgjørende for å forhindre skader på bygningsmasser og utilsiktet forurensning av miljøet som følge av utette rør eller lekkasjer. Utette rør kan også bidra til økte rensekostnader på grunn av tilsig av overflatevann og grunnvann inn på ledningsnettet. For 2007 er det beregnet at det ble avsluttet rundt 420 saker på kjelleroversvømmelser der kommunene har erkjent erstatningsansvar, og at det oppsto om lag 3 400 kloakkstopper i avløpsledninger, overløp og kummer. Økning på 2 prosent i årsgebyret
I 2007 er gjennomsnittlig årsgebyr for avløpsvann på 2 692 kroner. Dette er en økning på 1,6 prosent sammenlignet med 2006. Tallet er et gjennomsnitt for alle fylkene, og gjelder for gebyr etter stipulert vannforbruk. I regionalt perspektiv har kommunene i Østfold det høyeste gebyret med et gjennomsnitt på 3 807 kroner per år, mens Oslo kommune har det laveste gebyret på 1 504 kroner.
Mindre kloakkrisiko
– Fram til nå har det vært for store forskjeller i hvordan kommunene håndterer avløpsanleggene. Det har vært kommunale forskjeller i utslippskrav og om hvilken oversikt de har hatt over utslipp. Med de nye kravene vil vi få en bedre rensing av kloakken og faren for at kloakk går fra overløp til overvann og bekker vil reduseres, opplyser seksjonssjef Bjørn Bjørnstad i SFT.