Varme og energi

Prekær lærersituasjon for VA

29.07.08: Lærersituasjonen er vanskelig, ja nærmest prekær ved mange av høyskolene i landet. Dette gjelder i særlig grad innen studier for VA-teknikk/miljø og VAR-teknikk/byggfaglinje med VA-fordypning.

 

Bildet: Mangelen på lærere er et alvorlig problem for Vann og avløp, mener Norsk Vann
 

Av Hilde M. Støen, Norsk Vann 

3 ubesatte, hele stillinger innen bygg ved Høyskolen i Oslo, 1,5 stillinger ledige ved NTNU, 2/3 av professorene og førsteamanuensene i VA-teknikk på universitetene er over 62 år, ved Universitetet i Agder er alle hovedlærere innen VA-relaterte fag over 62 år. Høyskolen i Sør-Trøndelag vurderer å redusere antall studieplasser på grunn av mangel på lærere. Den samme problematikken gjelder på høyskolen i Narvik og universitetet i Stavanger. Dette er virkeligheten som ble skissert på nettverksmøte mellom høyskoler og universiteter med VA-utdanning som ble holdt i regi av Norsk Vann på Gardermoen i sommer. 

Erfaringer
20 personer fra 8 av 10 høyskoler og universiteter samt de rådgivende firmaene Norconsult, Sweco, Asplan Viak, Cowi, Rambøll Norge og aktuelle bransjeorganisasjoner, deriblant Pipelife/Den norske Plastrørgruppen og Norsk Vann, var samlet for å utveksle erfaringer og drøfte rekrutteringssituasjonen innen vann- og avløpsfag (VA-fag) både på student- og lærersida. 
 
Alvorlig situasjon
Situasjonen er alvorlig. 6 av 8 utdanningsinstitusjoner sier klart at mangelen på lærere er prekær og at det er tungt å rekruttere. På høyskolen i Oslo er det fortsatt 3 ubesatte, fulle stillinger innen bygg med vekt på teknisk planlegging og VA-fag etter flere gangers utlysning. Utsiktene til å få flere sivilingeniører til undervisningsstillinger er ikke oppløftende, da liten rekruttering til VA-relatert utdanning og stor avgang i faget (pensjonering) gir mangel på sivilingeniører (mastergrad) og ingeniører (bachelor) i bransjen generelt. Lærermangelen fører til at de gjenværende lærerne kun rekker med undervisningen, andre viktige oppgaver må skyves fram i tid eller kuttes ut. Dette gjelder for eksempel forskning og prosjekter. 

Negativ spiral
En negativ spiral kan lett bli resultatet dersom det ikke tas noen raske grep. Vann og miljø, essensen i VA-fagene, er et av framtidas viktigste satsingsområder for Norge. Derfor må en plan for hvordan gjøre VA-faget mer interessant i en tidligere fase for framtidas studenter, være høyst aktuell. Norge, med ren luft, natur, vann og miljø, må rekruttere dyktige og samfunnsbevisste fagfolk i framtida for fortsatt å kunne si at vi er blant de ledende i verden på dette fagområdet.

 
Ber om støtte
Utdanningsinstitusjonene ber om støtte og hjelp fra bransjehold. Her viser nettverksarbeid seg som en nyttig faktor. Rådgivende firmaer og bransjeorganisasjoner får direkte informasjon og kan tilby sin hjelp i form av avtaler om forelesninger innen bestemte områder og til fastsatte tidspunkt. Likeledes resulterte nettverksmøtet på Gardermoen i avtaler om utveksling av foredrag, forelesninger og oppgaver høgskolene og universitetene i mellom. Kort sagt åpning for et tettere samarbeid hvor målet er felles god VA-utdanning og nok undervisningspersonale på et svært viktig område dersom samfunnet skal sikres godt, rent vann i framtida.