Bildet: Produktene holder mål, og det må også installatørene gjøre før de går i gang med montering, mener prosjektingeniør Per Stykket i ABK Klimaprodukter.
Av Odd Borgestrand
Det har vært for mange dårlige installasjoner, spesielt på luft til luft pumper. Rørleggere som ønsker å gå inn i som installatører av varmepumper må sørge for god faglig oppdatering før de bytter ut fornying av bad med installasjon av varmepumper, sier Stykket til VVS aktuelt. I går deltok en rekke rørleggere på fagseminar om varmepumper i ABKs lokaler.
ABK Klimaprodukter inviterte rørleggere, utbyggere og forbrukere til tre forskjellige seminarer i går, og oppslutningen var meget god.
Finanskrisen har ført til større fokus på energisparing, og Per Stykket er overbevist om at bergvarme vil komme langt sterkere i Norge de kommende årene.
– De nye byggeforskriftene setter strenge krav til energibruk i nye boliger, og lavenergiboliger blir mer og mer etterspurt. Trenden viser at økonomisk boligoppvarming kommer for fullt, og større utbyggere er også blitt mye mer bevisst på kostnadene ved både varme og kjøling. Nå leveres nesten halvparten av norske boliger i Norge med vannbåren oppvarming, mens Sverige kan skilte med ni av ti boliger med vannbåren varme, sier Per Stykket til VVS aktuelt.
Kompetanse
– Vi har alle muligheter til å forkludre et varmepumpeanlegg. Hvis vi har et dårlig varmemottak og en helt feil reguleringsteknikk hjelper det ikke om vi har verdens beste varmepumper.. Varmepumpa gir beskjed om det er feil i systemet, og det viser seg i de aller fleste tilfeller at det er operatøren som har gjort en feil, hevder Stykket.
Med olje eller gass går utstyret bare det får brennstoff, men et varmepumpeanlegg er en prosessiel innretning. De som ikke får med seg dette bommer fullstendig, mener Stykket.
Vi har dessverre sett at det er mange dårlige anlegg ute i markedet. Den største feilen er ofte at det bores for korte brønner. Etter fem-seks år skaper man i stedet permafrost, og det blir da et gigantisk operasjon å få anlegget operativt igjen.
Miljøbevisste utbyggere
– Vi er selvsagt veldig interessert i å komme i kontakt med utbyggerne for å fortelle dem at for hver kilowatt man kjører inn så får man tre kilowatt ut. Det vi har slitt med i alle år er at utbyggerne ikke tar med den startkostnaden det medfører å inkludere et varmepumpeanlegg.
De som eier egne bygg er mye mer opptatt av livstidskostnadene for sitt næringsbygg.
Det vanlige nå er at nedbetalingstiden for et varmepumpeanlegg ligger på fem til ti år, og etter det er det en ren gevinst.
Det aller meste er usikkert, men det er ingen tvil om at alle sparer på sine investeringer når det gjelder varmepumpeteknologien, sier Stykket.
Hele artikkelen kommer i VVS aktuelt nr 1/2009.