Varme og energi

Lagrer gass ulovlig

19.12.08: Flere tusen propanbeholdere vinterlagres ulovlig i norske hjem. Mange er ikke klar over hvilke regler som gjelder, viser en ny undersøkelse fra If.

Bildet: Propan er tyngre enn luft og det  er derfor ulovlig å oppbevare slike beholdere i kjelleren. 

Hver fjerde norske husstand har nå en gasskolbe til grill eller terrassevarmer stående hjemme. Så mange som hver tiende av disse beholderne oppbevares ulovlig, viser en undersøkelse TNS Gallup har gjort for forsikringsselskapet If.
– Fordi propan er tyngre enn luft, er det ulovlig å oppbevare slike beholdere i kjelleren. Ved en lekkasje vil gassen legge seg på gulvet, og det skal ikke mer enn en gnist til for å antenne gassen, sier skadesjef Annar Krogstad i If. Det er tillatt å oppbevare inntil to flasker på opptil 11 kilo hver i en bolig, uten spesialtillatelse.
– Gassbeholdere skal stå på stabilt underlag i et godt ventilert rom. Det beste er å oppbevare propan i et brannisolert skap utendørs.

Brannbombe
I leiligheter og rekkehus kan det være begrensede muligheter til å lagre gassbeholdere på lovlig måte.
– I boliglokker kan det oppbevares flere hundre kilo gass uten av brannvesenet er klar over det. Begynner det å brenne, kan konsekvensene bli katastrofale, sier Krogstad.
Det har vært eksempler der hus har lettet fra grunnmuren og flyttet seg etter gasseksplosjon på grunn av brann.
– Borettslag bør bli flinkere til å både informere om faren ved å oppbevare gassflasker i kjelleren og legge til rette for at beboerne har egnede steder å oppbevare flaskene.
Ifølge undersøkelsen er garasje og boder de mest vanlige oppbevaringsstedene for propanbeholdere.

Folk vet lite
Kunnskapen om lagring av gass er dårligst blant folk i byene.
– Våre takstfolk opplever at gasskomfyrer stort sett er korrekt installert av fagfolk. Men mange som har anskaffet seg gassgrill eller terrassevarmer de siste årene, vet ikke hvordan de skal håndtere gassbeholderne, sier Krogstad.
Ulovlig lagring kan få konsekvenser for forsikringsoppgjøret dersom det oppstår brann eller eksplosjon.
– Det er viktig at folk kjenner til regelverket, og som boligeier er man ansvarlig for å følge lover og forskrifter, sier skadesjef Annar Krogstad i If.(NW)