-Den billigste og beste måten å redusere klimagassutslippene på, ligger jo i den energien som ikke blir brukt, sier Kim Robert Lisø, forskningssjef ved SINTEF Byggforsk, til VVS aktuelt.
God butikk
Rapporten, som er utarbeidet i samarbeid med Lavenergiprogrammet og Byggenæringens Landsforening, viser at det er god butikk både for Norge som nasjon og for byggenæringen selv å satse på ”grønne” bygg.
– Vår tids største utfordring ligger i å redusere utslipp av klimagasser, og Norge har klare internasjonale forpliktelser å forholde seg til i denne sammenhengen. Det betyr at staten må være villig til å satse de midler dette vil koste for å nå de innsparingsmål som rapporten forutsetter, sier Lisø, som forventer at dette viktige temaet kommer på dagsorden i de pågående regjeringsforhandlingene.
Milliardsatsing
– Hvor mye må regjeringen bidra med for å oppnå en innsparing på 12 TWh innen 2020?
– Vi snakker om 1,6 milliarder årlig fra neste år og frem til 2017, der man øker dette til 2,6 milliarder årlig. Da vil vi ikke bare spare inn enorme mengder energi, men vil også ha en byggenæring som har oppdatert og økt sin kompetanse på å bygge ”grønne”, energieffektive nybygg, samt på rehabilitering og oppgradering av eksisterende byggmasse, sier Lisø.
– Det vil bety at byggenæringen selv må ta ansvar for kompetanseheving?
– Ja, men de klarer ikke dette uten hjelp fra staten. Det må gjøres store endringer både i utdanningssystemet, samtidig som man prioriterer etterutdanning innen byggenæringen. Sett fra vårt synspunkt må dette gjennomføres som et spleiselag mellom staten og byggenæringen, mener forskningssjefen.
Holdningsendring
– Hvordan skal man få den enkelte forbruker med på energisparetanken?
– Det blir jo også en utfordring, men jeg føler at holdningen til dette allerede er i ferd med å endre seg. Flere og flere er opptatt av å spare energi, og ser hvor viktig det er for det globale klimaet. Innspart energi gir jo de største og raskeste reduksjonene i utslippene, og det kan de aller fleste forholde seg til, sier Kim Robert Lisø i SINTEF Byggforsk.