Av Birgitte Sofie Henriksen
Mens RENERGI-programmet i fjor mottok 56 søknader fra bedrifter som ønsket forskningsmidler til sine prosjekter, er tallet for i år oppe i 78. Fredag 11. desember offentliggjøres tildelingen av disse forskningsmidlene.
Mest fornybar energi
– Dette er en svært gledelig utvikling, og viser at også næringslivet ønsker å utvikle ny kunnskap om fornybar energi. Dette er i tråd med interessen fra forskningsinstitusjonene, sier Fridtjof Unander, avdelingsdirektør for energi og petroleum i Forskningsrådet i en pressemelding.
Søknadene om forskningsmidler viser at interessen er størst for forskningsprosjekter innen fornybar energi, og 36 av søknadene dreier seg om dette. Vindkraft dominerer, med 14 søknader, mens åtte gjelder solenergi, syv biodrivstoff og fire bølgekraft. To av søknadene går på geovarme, mens den siste handler om vannkraft.
Avhengig av forskning
De øvrige søknadene er knyttet til transport (12), energisystem (11), energibruk (9), energimarked (8) og hydrogen (2).
– Dersom Norge skal klare å vri energiforbruket over på fornybar energi i henhold til våre internasjonale forpliktelser, er vi avhengige av omfattende forskning på forskjellige energiformer, herunder vindkraft, solenergi, biodrivstoff og hydrogen, sier Unander.
Over en halv milliard
Totalt søker næringslivet om drøye 529 millioner kroner fra RENERGI-programmet for de neste tre årene. Blant søknadene er det ifølge forskningsrådet en rekke veldig gode prosjekter som konkurrerer om offentlig finansiering. Samtidig som konkurransen er stor, har RENERGI-programmet fått store budsjettøkninger de siste to årene, hvilket betyr at flere gode prosjekter kan settes i verk.
– Vi har vært spente på om finanskrisen ville slå negativt ut for investeringene i fornybar energi, men med så stor interesse fra næringslivet er vi sikre på at forskningsresultatene raskt kommer til anvendelse, avslutter Unander.
Moralsk ansvar
Fagsjef Jon Vigrestad i Norsk Industri mener at vi som oljenasjon har et moralsk ansvar for å satse fornybart.
– Det er nødvendig å ta felles sats for å overvinne miljøkrisen, sier han.