Med det er en ti år lang energistrategi i ferd med å fullføres. Strategien som ble etabert i 1998/99 gikk ut på å både redusere energiforbruket og å erstatte bruk av tungolje med fornybare og miljøvennlige kilder. Siden har Borregaard og dets partnere investert i bærekraftige energianlegg som til sammen har redusert behovet for tungolje betydelig. I 2007 fikk Hafslund Miljøenergi oppdraget å etablere et anlegg basert på energiutnyttelse av avfallsbasert brensel.
Engasjement
I går ble anlegget Hafslund Miljøenergi – Borregaard Waste to Energy (HME-BWtE) åpnet. Med en kapasitet på rundt 230 GWh damp bortimot halveres bruken av tungolje og derigjennom reduseres utslippet av CO2 med ca 70.000 tonn i året.
– Det nye anlegget demonstrerer Borregaards og Hafslunds engasjement og investeringsvilje for å bidra til et bedre klima og for å oppnå regjeringens 2020-mål. Borregaard og Hafslund er to regionale samfunnsbyggere som med dette bidrar til å løse morgendagens klimaproblemer, sier Per Kristian Olsen, konserndirektør Hafslund Produksjon og varme i en pressemelding.
Utfordrende avfallsmarked
Anlegget har hatt en investeringsramme på brutto 500 millioner kroner, og mottar 82 millioner i støtte fra Enova.
– Vi er stolte av å ha etablert dette anlegget for energiutnyttelse av avfallsbasert brensel. I en periode med finanskrise og et utfordrende avfallsmarked har vi vært med på å gjøre norsk industri grønnere ved å etablere og sette i drift et av Norges mest moderne anlegg i henhold til budsjett og tidsplan, sier administrerende direktør Pål Mikkelsen i Hafslund Miljøenergi.