Verstingstoffer
På prioritetslista står det cirka 30 stoffer og stoffgrupper. Norge har som mål at utslippene av disse stoffene skal reduseres kontinuerlig og stanses innen 2020.
− Ved å sette stoffene på verstinglista, sender vi et klart og tydelig signal til produsenter, importører og leverandører av varer og tjenester om at dette er kjemikalier vi ikke vil ha i omløp og vil regulere svært strengt, sier Ellen Hambro.
Godt dokumentert
Klif mener det er godt dokumentert at D4 og TCEP er giftige, brytes svært sakte ned i miljøet og hoper seg opp i næringskjeden slik at de til slutt kan ende opp i maten vi spiser.
Kjemikaliene oppfyller kriteriene for å havne på verstinglista.
Å stå på denne lista innebærer at forurensningsmyndighetene vil bruke et bredt spekter av virkemidler for å begrense bruk av stoffene i produkter og stille strenge krav for å minimere utslipp.
Eksponeres daglig for kjemikalier
Samtidig er det en sterk oppfordring til industrien om selv å bytte ut stoffene med tryggere alternativer.
− Mennesker og dyr får daglig i seg små, små mengder av mange ulike kjemikalier gjennom maten vi spiser, lufta vi puster og produktene vi bruker. Denne cocktailen av kjemikalier er forskere og myndigheter bekymret for. Vi jobber for å minimere utslippene fra mange ulike kilder, sier Ellen Hambro, direktør for Klif.
Vil regulere svært strengt
Det ene stoffet, TCEP, vil fra 2015 bli strengere regulert gjennom det felles europeiske kjemikalieregelverket (REACH). Alle som ønsker å omsette eller bruke dette stoffet, må da søke særskilt godkjenning og dokumentere trygg bruk.
Det er per i dag ingen tilsvarende krav til bruk av D4.
Om D4:
■Oktametylsyklotetrasiloksan (D4) hører til stoffgruppen siloksaner.
■Brukes blant annet i kosmetikk, rengjøringsmidler, lakk, maling, drivstoff og byggematerialer.
■Mistenkes for å kunne skade forplantningsevnen.
■Kan hope seg opp i organismer, er lite nedbrytbart og gjenfinnes i miljøet, blant annet i slam fra kommunale renseanlegg.
Om TCEP:
■Tris(2-chloroetyl)fosfat (TCEP) brukes som erstatning for bromerte flammehemmere i tekstiler og plast for å hindre antenning.
■Brukt i brannhemmende maling og som middel for å binde sammen ulike komponenter i et produkt.
■Klassifisert som skadelig for forplantningsevnen og er giftig i miljøet.
■Stoffet gjenfinnes i naturen og er blant annet funnet i strandkrabbe og blåskjell og blodet hos havørn.