Av Odd Borgestrand
Det var èn av mange konklusjoner under debattmøtet som Rådgivende Ingeniørers Forening arrangerte under Arendalsuka tirsdag, der foreningen stilte spørsmålet om «Norge råtner på rot».
Arendals Sjømandsforenings lokaler var fylt til siste lovlige plass da RIF-direktør Liv Kari Skudal Hansteen tok en gjennomgang av «rikets tilstand» innenfor kommunale bygg, VA-anleggene, samt fylkes- og kommunale veier.
Massivt etterslep
Rapport-serien «State of the Nation 2019» viser et massivt vedlikeholdsetterslep på mange hundre milliarder kroner i norske kommuner og fylkeskommuner. Det står aller verst til på fylkesveiene med et behov på 600 milliarder kroner for å komme opp på en akseptabel veistandard., Standarden på Vestlandet og i Nord-Norge er spesielt dårlig. På kommunale veier er behovet for fornyelse på 300 milliarder kroner. Innenfor vann og avløp vil avløpsanleggene alene koste 170 milliarder kroner, mens vannforsyningsanleggene har et investeringsbehov på 220 milliarder.
– Vi må passe på at trygt vann kommer helt fram til brukerne og ikke blir borte på veien, slik situasjonen er i dag, sa RIF-direktøren i sin innledning.
Negativ trend innen bygg
Hun slo fast at det innen kommunale og fylkeskommunale bygg er en negativ trend. Her er det mange som opplever helseplager, spesielt innen skole og helsebygg. RIF har beregnet et vedlikeholdsbehov på 160 milliarder kroner innen offentlige bygg i kommuner og fylkeskommuner.
– Små kommuner har unødig store bygningsarealer sammenlignet med de større kommunene. Vi må prioritere det som sikrer god folkehelse. Vi klarer ikke å ta vare på alt, og det er foruroligende at en rekke kommuner og fylkeskommuner ikke har utarbeidet vedlikeholdsplaner for sine bygg og veier. Det er uhyre viktig å ha planer for hva vi skal ta vare på og hva vi kan avhende, understreket Kari Skudal Hansteen.Til tross for et elendighetsbilde er det likevel en rekke kommuner som gjør en solid innsats, og det er viktig at kommuner og fylkeskommuner jobber for å gjøre hverandre gode og dermed heve sin kompetanse på de ulike områdene, sa Hansteen.
Eiendomsforvaltning er et fag
Administrerende direktør i Statsbygg, Harald Vaagaasar Nikolaisen, slo fast at eiendomsforvaltning er et fag og at de som jobber innen dette faget må tenke langsiktig. Da må vi ha et lokalt miljø som kan dette faget, og det er både lovlig og fornuftig å samarbeide på tvers av kommunegrenser, mente han.
– Det er et enkelt grep at brukerne må betale for det de bruker. Det er et prinsipp som Staten nå benytter fordi vi ser det er viktig å skille mellom eier og bruker. 50 prosent av offentlige lokaler står tomme til enhver tid. Det er bekymringsfullt, og derfor må eiendomsdriften kommersialiseres, slik mange de store kommunene gjør, sa en meget tydelig administrerende direktør i Statsbygg.
Plan for vedlikehold
Eiendomsdirektør i Bærum kommune, Kristin Fagerhaug, innrømmet at kommunen ikke hadde noen god plan for vedlikehold. I 2013 tok kommunen grep og fremskaffet fakta. Bare innen kommunal eiendom var det et etterslep på fire milliarder kroner.
– I Bærum har vi en 20 års plan for alt vi skal bygge og vedlikeholde. Det er krevende å foreta tøffe prioriteringer, både av fagfolk og politikere. Det koster å eie bygg, og det er klart vi må foreta prioriteringer. Vi må bygge mindre nytt og ta vare på det vi allerede har. Det er viktig at kommunene utarbeider en eiendomsstrategi og en vedlikeholds-strategi også for vei, vann og avløp. Det er helt avgjørende at vi har et verktøy å jobbe ut fra, sa hun.
Les hele denne reportasjen i Byggfakta nr. 5, som snart går i trykken.
Ikke abonnent på Byggfakta? Kontakt oss gjerne for et helt uforpliktende prøveabonnement!