Jobbmarkedet

– Bedrifter må bli flinkere til å investere i egne ansatte

Illustrasjonsbilde: Getty Images
Illustrasjonsbilde: Getty Images

Til tross for usikkerhet i markedet er det fortsatt rekordhøy etterspørsel etter arbeidskraft i norsk næringsliv. Det viser ManpowerGroups ferske arbeidsmarkedsundersøkelse for tredje kvartal.

– Bedriftene vil gjerne ansette, men sliter med å finne de riktige folkene. Det er kamp om den rette kompetansen, sier Henrik Holm, avdelingsleder for logistikk for Manpower på Østlandet.

Henrik Holm

Bildet: Henrik Holm, avdelingsleder for logistikk for Manpower Østlandet.

Hvert kvartal gjennomfører ManpowerGroup en arbeidsmarkedsundersøkelse blant norske bedrifter. De har spurt 765 bedriftsledere om de skal bemanne opp, ned eller uendret.

For tredje kvartal forventer bedriftene i Norge samlet en netto bemanningsøkning på pluss 26 prosent.

Redusert behov for forbrukervarer, transport og logistikk

Fra andre kvartal er det en nedgang forbrukervarer og tjenester. Ifølge Holm påvirker det hele verdikjeden.

– Østlandet og områdene rundt Oslo håndterer mye av varene som kommer inn til landet. Det er her du finner de største varehusene. Vi merker en endring i markedet i takt med økt rente og inflasjon. Forbruket går ned og det forplanter seg videre i verdikjeden for jobber innen transport og logistikk. Vi ser derimot at typiske basisvarer som mat holder seg uendret, selv om prisene har økt, sier han.

Samtidig mener Holm det fortsatt er høy etterspørsel etter teknisk kompetanse – og sjåfører.

– Vi jobber mye med kunder innen transport og logistikk og ser en endring i etterspurt kompetanse. Netthandelen er kommet for å bli, samtidig som dagens lager- og varehus i stor grad er blitt automatisert. Moderne varehus er derfor helt avhengig av folk med teknisk forståelse. Dette tror jeg også gjenspeiler seg i tallene for tredje kvartal, selv om det er en nedgang fra forrige kvartal. Manglende teknisk kompetanse er fortsatt et reelt problem, sier Holm.

Holm legger til at det også er mangel på sjåfører.

– For mange lastebiler og varebiler kreves det spesielle sertifikater og mange transportselskaper sliter med å finne folk med riktig førerkort.

Vekst for bank og finans

Selv om finans og eiendom går noe tilbake fra forrige kvartal, mener Holm det nå er gode muligheter for en jobb i bank.

– Bank og finans er i en stor omstilling. Nye regler gjør at flere banker omorganiseres. I tillegg fører økte renter til at bankene trenger flere folk til å hente inn nye kunder, og beholde de gamle. Økt rente og inflasjon fører også til flere inkassosaker, og da trenger man flere til å behandle sakene. Det er et trist bakteppe, men samtidig også en naturlig del av situasjonen, sier han.

Ifølge Holm er det også økt aktivitet innenfor telekom.

– Som det kommer frem av undersøkelsen havner kommunikasjonstjenester høyt opp. Jeg tror mange av nyansettelsene i denne bransjen er rekruttering til kundeservice. God kommunikasjon og service blir viktigere for mange bedrifter, sier Holm.

 

logo
Redaksjon