For øyeblikket er det rundt 10 000 pelletsovner installert i Norge.
-Denne høsten har vært forferdelig for alle som jobber med pelletsovner. Markedet står bom stille, sier Anne Jordal som er daglig leder i BioNordic i en samtale med VVS Aktuelt.
Også importørene av pelletsovner sliter.
–Det er bråstopp i markedet. Hvis ikke politikerne våkner, er bransjen død om seks måneder, sier Bjørn Petter Skjelltorp som er daglig leder i Norges største importør av pelletsovner, Ole Chr. Bye AS.
Lave kraftpriser er en viktig årsak til sammenbruddet i markedet. Men beskjedne støtteordninger bidrar også negativt. Enova gir 4 000 kroner i støtte til innkjøp av pelletsovner. Det er for lite til å utløse noe marked av betydning når prisen for ovnene er fra 15-30 000 kroner, mener bransjen.
Effektive ovner
BioNordic AS i Jostedalen lager en av verdens mest energieffektive pelletsovner. Hele 97 prosent av energien utnyttes, og alle avgasser brennes opp.
Men markedsføringen av produktet har vært for dårlig, innrømmer Anne Jordal i BioNordic som holder til noen steinkast fra Nigardsbreen i Jostedalen i Sogn og Fjordane.
-Vi har ikke vært flinke nok til å gjøre pelletsovnene kjent i markedet. I tillegg har vi ikke fått noen drahjelp fra myndighetene. Vi fikk støtte fra Innovasjon Norge og Skattefunn-ordningen til å utvikle pelletsovnen med hjelp fra SINTEF. Det er positivt. Men markedet kommer ikke av seg selv. Det er f.eks et problem at mange forbrukere tror at det er vanskelig å få tak i pellets, forteller Jordal.
Toppår i 2006
Toppåret for pelletsovner i Norge var 2006, da salget kom opp i 3 000 ovner, viser tall fra bransjeorganisasjonen NOBIO. I 2007 falt salget av pelletsovner til 1376, og året etter økte det til vel 1 700 enheter. For 2009 forventer bransjen dystre tall.
-Det har vært en sterk nedgang i salget av pelletsovner, og NOBIO har varslet myndighetene om dette, sier Cato Kjølstad som er daglig leder i NOBIO.
Myndighetene svikter
-Vi mener at myndighetene har sviktet dette markedet. Myndighetene sier at de ønsker å fremme fornybare løsninger for oppvarming, men følger ikke opp i praksis. Det er ingen tvil om at Enova-støtten på 4 000 kroner til kjøp av pelletsovner er for lav, mener Kjølstad.
-Flere ganger har vi sett at husholdningsstøtten i Enova er oppbrukt når sommeren kommer og at det meste av pengene er brukt til å støtte innkjøp av varmepumper. Vi har ikke noe imot varmepumper, men høsten er en viktig tid for innkjøp av pelletsovner, slår han fast.
Mer pellets
Kjølstad viser til at salget av pellets til det norske markedet fortsetter å øke. Men det dreier seg om pellets til større anlegg. Det gjelder særlig nærvarmeanlegg som betjener en eller flere bygninger med vannbåren varme.
-Dette er anlegg som erstatter oljefyringsanlegg eller anlegg som bygges til oppvarming av nye bygninger. Disse anleggene får ofte støtte fra Enova, fordi de bidrar til reduserte utslipp av klimagasser og renere luft i nærmiljøene, sier Kjølstad til slutt.