Styreleder i buildingSMART Norge, Steinar Frydenlund, er svært fornøyd med at en ny daglig leder er på plass og at valget falt på Skinnarland.
– buildingSMART Norge skal som organisasjon vokse betydelig de nærmeste årene og vi har mange utfordringer som må løses. Det er leit å gi slipp på en kapasitet som Steen, men når det nå allikevel var et faktum at han trekker seg, tror jeg ikke vi kunne funnet en bedre kandidat enn Anstein, sier Frydenlund som kjenner Skinnarland godt. De har begge lang fartstid som faglige bidragsytere til åpenBIM og styremedlemmer i buildingSMART Norge.
Syvmilssteg
Styreleder Frydenlund vil gjerne benytte anledningen til å takke avtroppende daglig leder for solid innsats.
– Under Steens ledelse har vår måte å jobbe på, våre standarder og vår metodikk hatt en stadig stigende stjerne, også internasjonalt. Jeg tror med hånden på hjertet vi kan si at Norge per i dag er den nasjonen som har kommet lengst innen åpenBIM. Hvis noen skulle være i stand til å erstatte Steens faglige oversikt, enorme personlige nettverk og team-byggende egenskaper, må det være Anstein. Ikke bare har han sittet flere perioder i styret, han har også vært en sentral bidragsyter i flere av brukergruppene og fulgt arbeidet i disse tett, sier Frydenlund.
Betryggende valg
Også avtroppende daglig leder Steen Sunesen er lettet over at det er Skinnarland som tar over.
– At Anstein tar over roret sikrer kontinuitet, fremdrift og nytenkning. Anstein er en engasjert og grundig person jeg har kjent siden «Nye Ahus-prosjektet» i 2006, hvor han var en krumtapp for elektroleveransene i pilotprosjektet for bruk av åpenBIM på Frontbygget, sier Sunesen.
Ikke lekt med tanken
Skinnarland har vært leder for «Avdeling elektro Oslo, Bygninger» i COWI siden 2008. Tanken på å skifte beite hadde fram til i vår aldri slått ham.
– Å jobbe for COWI har fra dag én bydd på utfordringer, karriere-veier og utviklingsmuligheter. Det var først da Steen begynte å lufte tanken på at han ville tilbake til arkitekt-gjerningen, frøet ble sådd. «Anstein, dette er en mulighet som antagelig bare dukker opp én gang i livet.» Jeg har ledet BIM-utviklingen i COWI i mange år, men som linjeleder har jeg dessverre ikke fått jobbet så mye med åpenBIM og effektiviseringen av byggenæringen de senere årene. For meg er dette derfor en sjanse til å få holde på med noe jeg virkelig brenner for, sier Skinnarland, som også var den første lederen av «BIM ekspertgruppe» i Rådgivende Ingeniørers Forening.
Skal vokse
En av de tingene styret la vekt på i sitt søk etter en ny daglig leder var da også nettopp lederegenskaper. Så langt har Sunesen vært den eneste fast ansatte i buildingSMART.
– Det har skjedd veldig mye konstruktivt i organisasjonen de siste årene. Nå må dette arbeidet føres videre. For å få til det må vi vokse. Skal vi nå målet om at åpenBIM i løpet av de nærmeste årene er normalen, den standarden alle bruker i alle type prosjekter, trenger vi ressurser og flere kloke hoder, sier Skinnarland.
Det internasjonale blir viktig
Med DiBKs Øivind Rooth som leder av EUs store standardiserings-prosjekt «CEN/TC 442 BIM» og en stadig bredere aksept av de «norske« standardene som de gjeldende og mest fornuftige, blir også det internasjonale arbeidet viktig. Det handler om å sørge for at store aktører med sære egeninteresser ikke får lov til å kuppe utviklingen.
– Dette er ikke en kamp som vinnes en gang for alle. Derfor må vi alltid være til stede i det som er av komiteer og utvalg – nasjonalt og internasjonalt – og minne om at bare bruk av åpne standarder skaper grobunn for de mulighetene – og det potensialet – vi skimter konturene av, sier Skinnarland.
Norske suksesser
Norsk teknologi bygd på åpenBIM har stor internasjonal suksess om dagen. Programvare-selskapet Vianova Systems ble nylig kjøpt opp av den amerikanske giganten Trimble. CoBuilder åpnet tidligere i år kontor i London og Catendas «bimsync» får stadig flere brukere internasjonalt.
– Vi må støtte opp om – og synliggjøre – våre medlemmer og partnere. Felles for alle de nevnte virksomhetene er jo at de har skjønt at alt må bygge på åpenBIM. ÅpenBIM bidrar ikke til suksessen, åpenBIM er grunnen til at de lykkes. Det er viktig at vi sier nettopp det: De flinkeste i verden bruker åpenBIM. Hvorfor? Fordi det er det eneste fornuftige formatet. Det eneste formatet som kobler, forenkler og frigjør, avslutter Skinnarland.