I Ålesund kommune ble nylig 600 meter med ny vannledning lagt i Engesetdalen som en del av et datadrevet infrastruktur-pilotprosjekt, i samarbeid med Ahlsell og Norsk Wavin. Rørene er utstyrt med digitalt produktpass (DPP), en unik matrikskode som gir tilgang til viktig produktinformasjon gjennom hele levetiden.
Prosjektet er et viktig steg for å både effektivisere og sikre viktig data, samtidig som det letter arbeidshverdagen og bidrar til en fremtidsrettet kommune.
Å ha full oversikt over nedgravde installasjoner, samt infrastruktur bak vegger og fasader, er en velkjent utfordring i VA-sektoren. Pilotprosjektet i Ålesund var et viktig skritt mot utvikling av fremtidsrettede løsninger. Ivan Spiranec, byggetekniker og innmåler i Ålesund kommune, Vann og Avløp, og David Mertsching, VA-ingeniør og avdelingsleder i samme enhet, deltok i prosjektet. Mertsching hadde også rollen som prosjektleder på både detalj- og byggeledernivå.

– Ålesund kommune har et etterslep på utskifting av VA-ledninger, noe som fører til akutte tiltak som Engesetdalsvatnet-prosjektet. En vannlekkasje på sjøledningen ble oppdaget, og inspeksjon viste at den måtte skiftes ut. Hasteprosjekter gir mindre kontroll, og innhenting av informasjon om undersjøisk infrastruktur er både krevende og kostbar. Entreprenøren trenger rask innmåling før grøften fylles igjen, som krever effektiv datahåndtering, forklarer Mertsching og fortsetter:
– Vann- og avløpssektoren har vært konservativ, men de siste årene har digitaliseringen skutt fart – og det er nødvendig. Uten store digitale fremskritt løser vi ikke dagens og fremtidens utfordringer. Aktiv dialog med leverandører og konsulenter er avgjørende for å finne gode løsninger for kommunene.
Økende krav til effektivisering krever digitale løsninger
Med økende krav til effektivisering ønsket Mertsching å utforske hvordan VA og digitalisering kunne kobles sammen.
– Vi ser alltid etter mer effektive arbeidsmetoder. På en konferanse spurte jeg Oleksandra Furman hvorfor rørleverandører ikke benytter matrikskoder for enklere innmåling og dataimport, når scanning er standard i mange bransjer. Hun fortalte om et pilotprosjekt i tråd med det nye økodesignforordningsprosjektet fra EU som adresserte dette, og slik startet samarbeidet, forteller Mertsching.
Oleksandra Furman, prosjektleder i Norsk Wavin, forklarer hva digitalt produktpass er:
– Digitalt produktpass er et kraftfullt verktøy for å sikre sporbarhet og datakvalitet i infrastrukturprosjekter. Det gir enkel tilgang til informasjon om leverandør, produsent, geodata og materialer. Dette gir kommunene bedre oversikt, sparer tid og reduserer behovet for manuelle oppdateringer. Digitalisering minimerer feil, effektiviserer prosesser og sikrer sømløs datautveksling. Vi har startet i liten skala, men potensialet er stort. Vi oppfordrer flere kommuner til å bli med og utforske fordelene.
Digitalisering effektiviserer og reduserer menneskelige feil
De 600 meterne med rør med unik data har allerede gitt Ålesund kommune flere klare fordeler.
– Vi kan allerede merke en endring. Rask registrering og innmåling sikrer nøyaktig dokumentasjon og umiddelbar tilgang til oppdaterte data om rør og deler, noe som gir en mer effektiv og driftssikker løsning, sier Spiranec.
– Med DPP kan vi registrere og dokumentere informasjon raskt og presist, noe som sparer tid og sikrer kvalitet. Den største fordelen er at vi eliminerer menneskelige feil ved manuell dataregistrering. Nå er koordinater og produktdata helt nøyaktige fra starten, noe som gjør det enklere å lokalisere og identifisere ledninger ved senere arbeid, og gir oss en mer effektiv og trygg drift, sier Mertsching.
Et pilotprosjekt for framtiden
Prosjektet har ikke bare vært viktig for Ålesund kommune, men også som et eksempel på hvordan digitalisering kan styrke VA-sektoren.

– VA-bransjen sliter med rekruttering og har et stort etterslep på fornyelse av infrastrukturen. Digitalisering og effektivisering er nøkkelen for å løse dette. Ved å spare tid på innmåling og dataimport kan vi håndtere kapasitetsutfordringene og sikre at fremtidige generasjoner har god oversikt over infrastrukturen i bakken, forteller Mertsching og avslutter:
– Dette har vært et spennende og lærerikt prosjekt. Vi takker Wavin for at vi fikk være med, og spesielt prosjektleder Oleksandra Furman for hennes faglige dyktighet, målrettede fokus og positive innstilling, som har vært avgjørende for prosjektets suksess. Vi mener dette prosjektet vil ha stor nytteverdi for alle kommuner i Norge.