Varme og energi

Fjerner klima-gass med CO2

28.06.05: Forskere ved NTNU og Sintef har enda en gang høstet internasjonal heder for bidrag til kampen mot farlige klimagasser. Våpnet de benytter er «klimagassen» CO2.

 

 

Under en varmepumpe-konferanse i Las Vegas nylig mottok Sintef-forsker Arne Jakobsen på vegne av Gemini-senter Anvendt Kuldeteknikk en pris fra Det internasjonale Energibyrået (IEA).

I spiss for det kuldetekniske forskningsmiljøet på Gløshaugen står seniorforsker Petter Nekså (bildet) i Sintef Energiforskning. En sentral rolle i det prisbelønnede arbeidet har dessuten professor Jostein Pettersen ved NTNUs institutt for energi og prosessteknikk spilt.

Det trondheimsforskerne blir hedret for, er påvisningen av at det er mulig å benytte CO2 – et av naturens egne stoffer – som «arbeidshest» i kjøleanlegg og varmepumper, og det utviklingsarbeidet de har gjort på dette området. Dette blir ansett som et vesentlig bidrag til å løse problemet med at klimagasser lekker ut fra kjøleanlegg og varmepumper.

Japan-suksess
– Mer og mer tyder på at CO2 er et alternativ på flere bruksområder, sier Petter Nekså til Adresseavisen. I Japan er CO2-baserte varmepumper – laget etter oppskrift fra Sintef og NTNU – blitt en storselger. Så mye som 250 000 pumper er solgt og installert i japanske boliger. Landets myndigheter har satt seg som mål å få på plass 5,2 millioner enheter innen 2010. Foruten boliger er større bygninger som hoteller aktuelle brukere av teknologien.

– Og japanerne pleier å nå målene de setter seg, sier Petter Nekså fornøyd. I Japan brukes varmepumpene til oppvarming både av tappevann og romluft. Den patenterte Sintef/NTNU-teknologien anleggene bygger på, har det Hydro-eiede selskapet Shecco alle rettigheter til. Men ifølge Nekså blir det også noen små drypp på Sintef for hver solgte CO2-varmepumpe.

Kjøling på Tempe
Kjemikalier som tradisjonelt har vært brukt i kjøleanlegg og varmepumper, har vist seg å ha sterk drivhus-effekt. Dette fikk i sin tid Sintef og NTNU til å gå for CO2 som alternativ. Selv om det lekker ut til atmosfæren fra kjøleanlegg og varmepumper, gir dette stoffet ikke noe bidrag til drivhuseffekten. Forklaringen er at CO2 så å si blir lånt fra industri-avgass som ellers ville ha sluppet rett ut.

ICA på Tempe i Trondheim har som første butikk i Norge fått installert et kjøleanlegg som utelukkende bruker CO2 som kuldemedium. Etter et halvt år skal erfaringene med anlegget være svært gode. Både italienske og tyske produsenter av kjøleanlegg har fått øynene opp for den spesielle kjøleteknologien.

Kommer i biler
– Det ser ut til at CO2-varmepumper kommer i biler, også, men der tar utviklingen tid, sier Petter Nekså. Sintef og NTNU var først ute med å vise at CO2 kan erstatte kjemikalier i klimaanlegg i biler, uten at drivstoff-forbruket øker. Et forhold som aktualiserer dette temaet er at EU forbereder et påbud om at alle nye bilmodeller fra og med 2011 må ha klimaanlegg uten dagens kjemikalier. Testbiler med CO2-baserte klimaanlegg er forlengst ue på veien. NTNU og Sintef deltar også i et EU-prosjekt som skal resultere i enkle og billige CO2-anlegg for mindre biler.