Varme og energi

Fjernvarme til 19 norske byer

Bildet: Fjernvarme til ytterligere 54 000 husstander er snart på plass.
Bildet: Fjernvarme til ytterligere 54 000 husstander er snart på plass.
26.08.09: Regjeringen har i sin tiltakspakke lagt stor vekt på å få frem ny fornybar energi. Støtteordningene har blitt mer enn tredoblet siden 2005. Denne uken tildeles 155 millioner kroner i støtte til åtte fjernvarmeutbygginger.
På sju måneder er det tildelt 476 millioner kroner til varmebransjen, noe som utløser investeringer på over 2,1 milliarder kroner, heter det i en pressemelding fra olje- og energidepartementet. 
 Prosjektene som har blitt støttet så langt i år vil gi mer enn 702 GWh fornybar energi per år. Det tilsvarer oppvarmingsbehovet til mer enn 54.000 norske husstander.   

Tiltakspakken virker
-Dette viser at tiltakspakken virker. På tross av nedgangskonjunktur har støtten utløst store investeringer, sier statssekretær i olje- og energidepartementet Robin Martin Kåss, uten at han ønsker at også dette skal være et valgkamputspill for å få velgerne til å forstå at den rødgrønne regjeringen er til å stole på også innen varme og energi. 

I siste tildelingsrunde fra Enova gis det støtte til oppstart av fjernvarmeanlegg i Sandefjord og på Skedsmokorset. I tillegg gis det støtte til videreutbygging i områdene Drammen, Jessheim, Tromsø, Fornebu, Kristiansand og Tafjord. I sum vil de åtte prosjektene gi mer enn 247 GWh fornybar energi per år. De planlagte fjernvarme- og kjøleanleggene skal hente energi fra flis, biogass, bioolje, sjø (varmepumpe) og spillvarme.
-Gjennom denne tildelingen viser den rødgrønne regjeringen på nytt at vi tar klimautfordringen på alvor. Ved en overgang til miljøvennlig fjernvarme frigjøres elektrisk kraft som kan bidra til reduserte klimautslipp og til nye arbeidsplasser. Med denne tildelingen er 19 av de 20 største byene på plass, sier statssekretær Kåss. 

Disse åtte prosjektene har fått støtte:
Fortum Fjernvarme, Fornebu 15,8 milloner
Hafslund Fjernvarme, Jessheim 14 millioner
Tafjord Kraft Varme, Tafjord, 4,5 millioner
Troms Kraft Varme, Tromsøya 39,5 millioner
Agder Energi Varme, Kristiansand 15 millioner
Drammen Fjernvarme 18 millioner
Bio Varme AS, Sandefjord 18,4 millioner
Akershus Energi Varme, Skedsmokorset, 29,6 millioner.
Totalt representerer disse prosjektene fornybar energi på  247,3 GWh