Selv om kriteriene for ordningen ikke endres, vil Enova legge mer vekt på å kvalitetssikre søkernes data spesielt når det gjelder energimengde og energipriser, når de vurderer søknadene.
Godt bearbeidet
De seks prosjektene det ble søkt om støtte til i fjor er svært ulike både med hensyn til størrelse, lønnsomhet og fremdrift. De representerte en total investering på rundt 360 millioner kroner, med energiutbytte på 105 GWh og omsøkt støttebeløp var på 83 millioner kroner.
De to prosjektene som til syvende og sist fikk tilsagn på støtte fra Enova, tilhører FREVAR i Fredrikstad og MOVAR i Moss.
– Disse to prosjektene var godt bearbeidet, med godt energiresultat, og søkerne har tidligere vist god gjennomføringsevne i andre prosjekter, skriver enova.no.
Det samlede støttebeløpet er på 24,4 millioner kroner, og forventet energiproduksjon 47,7 GWh.
Dokumentasjon
For nye søknader vil det bli lagt større vekt på prisforutsetninger for levering og salg av gass eller varme. Dette blant annet ved å kreve dokumentasjon på kontraktfestet pris og alternativ energipris på det aktuelle sted. Enova kan også komme til å kreve at prisen ikke skal ligge vesentlig under pris på annet biobrensel i det aktuelle området (treflis 20-25 øre pr kWh).
Gass til eget forbruk må prissettes på samme måte som salg til andre.
– Forventet gassproduksjon må beregnes ut fra teoretiske analyser og erfaringer knyttet til ulike råstoff og teknologi. Det er neppe mulig for Enova å gå dypt inn i slike vurderinger og analyser, men det vil stilles krav til dokumentasjon og referanser fra kompetente aktører. Enova kan i tvilstilfelle innhente uttalelser fra nøytral ekspertise, skriver enova.no.
Ny søknadsfrist er satt til 31.mars 2010.