04.01.06: Danske undersøkelser fra 2002 viste at plastrør i drikkevannsforsyningen avgir stoffer til drikkevann. Dette skapte utrygghet både hos dansk vannforsyning og hos publikum. På bakgrunn av dette har Miljøstyrelsen i Danmark utført feltundersøkelser av det eksisterende ledningsnettet i Danmark og sammenlignet resultatene med undersøkelser av nye rør.
Undersøkelsen omfatter plastrør framstilt av polyetylen (PE) og polyvinylklorid (PVC). Det er tatt ut vannprøver fra 10 utvalgte ledningsstrekk, syv fra PE-ledning og tre fra PVC-ledning. Alder på PE rør er 1-3 år og PVC rør 15 år. I tillegg ble rørledningen på det aktuelle ledningsstrekket gravd opp, og avgivelse (migrasjon) av stoffer fra det oppgravde røret er undersøkt i laboratoriet. Det ble samtidig utført tilsvarende laboratorietesting av nye rør av tre ulike fabrikat. Resultatene fra disse undersøkelsene er nå offentliggjort av Miljøstyrelsen.
Resultater PE-rør:
Migrasjonstester utført i laboratoriet viste at det avgis små mengder organiske stoffer til vann. Nedbrytningsprodukter fra antioksidanter ble påvist i 12 av 13 tester. Ved analyse av vannprøver som var tatt ut direkte fra ledningsnettet, viste analysene spor av nedbrytningsprodukter i bare to av 14 vannprøver fra de syv ledningsstrekkene med PE-rør. Forskjellen skyldes blant annet at laboratorietestene foretas ved høyere temperatur og ved lengre oppholdstider enn det som normalt finnes på ledningsnettet.
Lave verdier
Miljøstyrelsens risikovurdering av 2,4-ditert-butylfenol, som er et nedbrytningsprodukt fra antioksidanter som tilsettes PE-materialet, antyder at helsemessig grenseverdi for dette stoffet i drikkevann bør være i størrelsesorden 20 µg/l. Konsentrasjonene av dette nedbrytningsproduktet i vann fra migrasjonstester og i vann som ble tatt direkte fra ledningsnettet var 5-10 ganger lavere enn denne grenseverdien. Beregninger viser at også hos forbrukere med svært lang stikkledning (flere hundre meter) vil migrasjon av nedbrytningsprodukter fra antioksidanter i PE-rør være lavere enn denne grenseverdien. Datagrunnlaget er for lite til å si om forskjeller i migrasjon for undersøkte rør skyldes variasjon mellom rør av samme fabrikat, analytisk variasjon eller variasjon mellom ulike rørfabrikat.
Resultater PVC-rør:
Det ble ikke påvist migrasjon av organiske stoffer fra nye eller brukte PVC-rør. Lave mengder av bly ble påvist ved migrasjonstesting av oppgravde PVC-rør. Den høyeste mengden bly var fem ganger lavere enn grenseverdien. Bly har vært forbudt som tilsetning til PVC-rør i Danmark fra 2001. Migrasjonstester av nye og oppgravde PVC-rør viste ingen migrasjon av organotinn forbindelser. I vannprøver tatt direkte fra de tre ledningsstrekkene med PVC-ledning ble det imidlertid påvist lave nivå av organotinn (dibutyltinn, 0,008-0,031 ug/l) i en av de tre vannprøvene. Det finnes ingen grenseverdi for dette stoffet.
Ikke skadelig
Danmarks Miljøstyrelse konkluderer med at undersøkelsen av plastrør brukt i drikkevannsnettet viser at stoffer som avgis fra PE-rør og PVC-rør ikke tilfører vannet stoffer i helseskadelige mengder.
Kontaktperson i Mattilsynet:
Seniorrådgiver Ingun Skjevrak, Nasjonalt senter Sandnes, tlf. 51 68 43 47