Varme og energi

Gårdsgass-samarbeid i Midt-Norge

Bildet: Bioforsk mener det er mye å hente på et gårsgass-samarbeid over fylkesgrensene.
Bildet: Bioforsk mener det er mye å hente på et gårsgass-samarbeid over fylkesgrensene.
02.06.10: Interessen for gass produsert fra husdyrgjødsel er økende i midten av landet, og nå er et eget nettverk etablert.
Av Birgitte Sofie Henriksen

Nettverket som består av organisasjoner og enkeltpersoner som planlegger gårdsbaserte biogassanlegg i Møre og Romsdal og Sør- og Nord-Trøndelag, har rett og slett fått navnet «Gårdsgass Midt-Norge».

Økende interesse
Et anlegg i Verdal produserer allerede gass fra grisemøkk og matavfall, og andre prosjekter er på vei.

– I Midt-Norge er det økende interesse for biogass basert på husdyrgjødsel, sier Geri Fisknes ved Mære videregående skole til bioforsk.no.

Nettverket er opprettet etter initiativ fra Bioforsk og senteret for klimatiltak i landbruket på Mære.

Et eget, lite anlegg egnet til forskning og demonstrasjoner vil stå ferdig ved Bioforsk Økologisk på Tingvoll i løpet av året. Også på Mære skal det bygges, og dette anlegget skal ta seg av 4000 kubikk kumøkk og grisemøkk hvert år. Videre er et stort fellesanlegg grundig utredet på Fosen, men der er finansieringen en utfordring. Skjetlein videregående skole vurderer også et biogassanlegg.

Mye å hente på samarbeid
Oppstartsmøtet for det nye nettverket ble holdt i mai, og samlet fjorten aktører fra de tre fylkene, som representerer rådgivning, forskning, forvaltning, undervisning og praktisk gårdsdrift. Planene for anleggene på Tingvoll og Mære ble presentert, og det viser seg at interessen for konkrete detaljer, praktiske løsninger og strategier for finansiering er stor. Dermed anser man også at det er mye å hente på å samarbeide over fylkesgrensene.

– Nettverkets funksjon vil avhenge av fremtidig finansiering. Vi har allerede søkt midler fra Statens Landbruksforvaltning (SLF). I utganspunktet skal nettverket legge til rette for erfaringsutveksling, men vi ser også for oss andre arbeidsoppgaver, sier forsker Anne-Kristin Løes ved Bioforsk Økologisk.