07.12.06: Bachelorstudiet i energi og miljø ved HIO er evaluert av et eksternt utvalg. Konklusjonene er oppmuntrende for studiet, som blant annet har fått tommelen opp for å fortsette et prosjektbasert studieopplegg, som er nyskapende innenfor ingeniørutdanning i Norge.
Det var Avdeling for ingeniørutdanning selv som ba om at deres nyeste bachelorstudium skulle under lupen etter bare tre års drift. Studiet har fra starten vært organisert med utgangspunkt i prosjektorientert og problembasert læring, og har vært et pedagogisk forsøksprosjekt i norsk ingeniørutdanning. De første kandidatene ble uteksaminert i fjor, med et høyere karaktersnitt og en lavere strykprosent enn på de andre linjene. Et masterstudium er allerede i støpeskjeen.
Styret var veldig fornøyd med evalueringsrapporten og mente at etableringen av det nye studiet var et riktig tiltak. – Styret er også fornøyd med måten avdelingen har tatt fatt i arbeidet på, og vi har klare forventninger til at dette arbeidet følges opp videre, sier rektor Per Lilleengen.
Grundig vurdering
Det eksterne utvalget som har vurdert bachelorstudiet i ingeniørfag – energi og miljø har bestått av Ágnes Kunszenti fra UiO, Jan Sundell fra Danmarks tekniske universitet og Bjørn S. Johansen fra Gunnar Karlsen AS. De har gjort en grundig vurdering av studiet, og konkluderer med at studiet er ”i samsvar med de rammer som er gitt i rammeplan og fagplan for studiet.”
Det er selvsagt dekan ved Avdeling for ingeniørutdanning Per Øystein Staff glad for.
– Vi er meget godt fornøyd med hovedkonklusjonen. På den andre siden ville det vært oppsiktsvekkende om vi ikke fulgte rammeplanen. Studietilbudet er utarbeidet i nær kontakt og samarbeid med den bransjen den utdanner for.
Ny pedagogisk modell
Utvalget trekker spesielt fram den pedagogiske modellen som ligger til grunn for utdanningen av energi- og miljøingeniørene som positivt. Modellen bygger på utpreget bruk av prosjektarbeid og problembasert læring, og har tatt i bruk nye evalueringsformer. Dette har ikke vært vanlig innenfor norsk ingeniørutdanning.
Bachelorprogrammet i energi og miljø har som mål å utdanne ingeniører som skal kunne påta seg og lede arbeid med å sikre helhetlige løsninger for bygg og byggeprosesser som tilfredsstiller kravene til energibruk, indre og ytre miljø, funksjon og økonomi. Sentralt i studiet står prosjektering, rent bygg, livsløpskostnader, drifting, miljøregnskap og økoprofil for bygninger.
– Hva vet vi om markedet for denne typen ingeniører i dag og i framtida? Dere skal jo blant annet etablerer en master på denne linja?
– Det er vanskelig å spå, særlig om fremtiden. Nå koker det. Rådgiverfirma og entreprenører er svært aktive for å sikre seg våre ingeniører. Et av firmaene har begynt å intervjue studentene i andre studieår for å kunne sikre seg folk. De temaene studiet berører er slike som vil bli mer og mer aktuelle og noen av dem vil antagelig komme i form av krav, tror Per Øystein Staff, som understreker at masterprogrammet kommer til å omfatte problemstillinger både innomhus og i det ytre miljø.
Mer FoU og internasjonalisering
Utvalget har imidlertid også ting å sette fingeren på. Blant annet mener de det må arbeide mer aktivt for å øke den internasjonale orienteringen av studiet og foreslår flere engelskspråklige læremidler, økt studentutveksling og deltakelse på internasjonale konferanser for å bøte på dette. I tillegg peker de på at det i dag er en utstrakt bruk av kompendier og at man med fordel kan benytte seg av vitenskapelige artikler i større grad.
Utvalget foreslår også at studentgrupper deltar som opponenter i presentasjonen av prosjektarbeid og at andelen av den prosjektrettede aktiviteten bør øke etter hver som studiet skrider fram. I den forbindelse peker utvalget også på at man bør finne tiltak for å hindre at noen studenter deltar i prosjektarbeid uten å yte noe særlig egeninnsats. Utvalget peker også på at FoU-aktiviteten blant kollegiet med fordel kan bli større enn de 18 prosentene avdelingen oppgir at de bruker i dag.
Følger opp forslag
– Hva gjør avdelingen for å følge opp disse kritiske bemerkningene fra utvalget?
– For å ta det siste først, vi har allerede justert slik at prosjektarbeidet øker utover i studiet. Det å oppnevne studenter som opponenter ser vi på som et meget godt forslag og arbeider for å finne en god løsning på det. Forslaget om å inkludere en artikkelsamling på
pensumlisten i de forskjellige fag synes vi også er meget godt. Det arbeider vi også med, forteller Staff.
– En spørreundersøkelse vi gjennomfører blant alle våre avgangsstudenter hvert år viser at få er interessert i å reise ut, noen sier de får lite informasjon om dette, mens andre mener studiene er dårlig tilrettelagt for et semester i utlandet. 12 prosent sier at de vil ta en master i utlandet, men avdelingen arbeider for å få flere til å reise ut, sier dekanen.
Bedre på FoU
– Kommentaren om FoU mener vi er tidsavhengig i den forstand at evalueringen kom tidlig i studiets liv og således måler hvor mye arbeid det er å få et nytt tiltak på bena, mer enn det måler FoU-innsatsen. I dag er studietilbudet gode på FoU og særlig på formidling. Vi har fått en ny professor på plass etter evalueringen og vår varmelab med klimarom er operativt. Der er studentene aktivt med i FoU-arbeidet. Når det gjelder rekrutteringen har den bedret seg år om annet, men er ikke et særfenomen for denne studieretningen. All ingeniørutdanning i hele Norge kunne ønske seg bedre rekruttering, avslutter Staff.
Bachelorstudiet i energi og miljø skifter nå forøvrig navn – til Energi og miljø i bygg. Dette for å presisere bedre at det først og fremst er inneklima disse ingeniørene skal arbeide med.
(Kilde: HIO/Hege Fagerheim)