1VVS-dagene 2016

Hybridsystem som kan gi plusshus

Bildet: En engasjert Lars Andrèn ga tilhørerne en innføring om hvordan man kan skape plussenergihus ved hjelp av solenergi og bergvarme. (Foto: Tore Kubberød)
Bildet: En engasjert Lars Andrèn ga tilhørerne en innføring om hvordan man kan skape plussenergihus ved hjelp av solenergi og bergvarme. (Foto: Tore Kubberød)

Av Tore Kubberød

Mange tilhørere hadde tatt veien til scenen for å høre Lars Andrèns løsning på hvordan varmepumpe og solvarme i kombinasjon kan skape nullenergihus. Free Energui har utviklet oppvarmingssystemet Hybrid Solar System (HYSS) hvor man har funnet en effektiv løsning for kombinasjon av solvarme og grunnvarme.

– Våre systemer baserer seg på solfangere, som sørger for fire ganger så mye energi som solceller. Solfangerne kan være både på tak og i fasaden. Den delen av året det ikke er nok sol kan huset benytte bergvarme. Solfangerne kan dimensjoneres så stort at de fanger opp mest mulig av solvarmen. I de mest solrike periodene kan man produsere så mye solenergi at man kan lagre energi til de mindre solrike periodene, fortalte Andrèn.

– I Sverige bygges nå hus med en ekstra såle under. I denne sålen legges en rekke slanger hvor en kan lagre varmen og hente den opp om vinteren.

Kostnaden for HYSS er heller ikke avskrekkende.
– Med en seks kvadratmeter stor solfanger med tilbehør er nedbetalingstiden for anlegget mellom fire og åtte år. Dette gjør oss til det mest kostnads- og miljøbesparende oppvarmingssystemet, sier Andrèn som tilbakeviser at de klimatiske forholdene gjør solenergi lite egnet i Skandinavia.

– Det er ikke noe dårligere solforhold her enn i store deler av Tyskland. Fakta er at et vanlig villatak i Norge på årsbasis kan ta i mot fire til fem ganger mer solenergi enn det husholdningen bruker i løpet av et år. Dekkes to promille av Norges areal med solfangere som har en virkningsgrad på 50 prosent og solceller med 12,5 prosent virkningsgrad så tilsvarer dette hele landets årlige energiforbruk.